Oy'a 'Harç'!
21 Temmuz, 2012İktidar ‘harç’ları kaldırıyor!
Ne kadar akıllıca değil mi?
Kim yaptı bugüne kadar?
Kimse!
Kim düşündü?
Kimse?
Yıllardır öğrenciler sokağa döküldü…
Kimin umurunda oldu, hiç kimsenin…
İktidar emin adımlarla ilerliyor.
Gençlere yatırım yapıyor!
Hedef kitle gençler…
Üniversite öğrencileri ve aileleri!
Helal olsun vallahi.
Diyecek söz bulamıyorum!
Ailelerinin ve öğrencilerin belini büken harçlar…
Üniversite harçları kalkıyor, Eğitim bedava mı oluyor…
Devletin 'Öğrenci katkı payı' dediği, Milletin 'Harç', öğrencilerin 'haraç ' olarak anladığı Üniversite harçları tarih mi oluyor?
Harç karşıtı öğrenci eylemleri ‘neydi o günler’ sohbetinin konusu, ‘Parasız Üniversite istiyoruz’ yazılı pankartlar da okul yıllığının dolap komşusu mu olacak!
Konu, AK Parti’nin MYK’sında Başbakan Erdoğan tarafından gündeme getirildi. Toplantıda, iki yıllık yüksek okullardan, doktora düzeyine kadar toplam 4 milyona yakın üniversite öğrencisinin yıllık harçlarının 1,1 milyar TL tuttuğu tespit edildi. Ancak bu ekonominin öğrencilerin üzerine ciddi yük getiren ve sık sık sokaklara dökülen öğrenci eylemlerinin konusu olduğunun değerlendirilmesi sonucunda Erdoğan harçların kaldırılması için ayrıntılı çalışma yapılması talimatını verdi.
Ramazanın ilk günü ‘Allah razı olsunu’ dedirtti hani!
Öğrenci ailelerinin duasını aldı!
2012 – 13 akademik yılı açılışında her şey belli olacak!
Ancak bazı öğrenciler konuya bakın nasıl yaklaşıyor; “Harç kredisi diyorlar… Arkadaş, Devlet aldığı 700 liralık harç kredisini 60 ay vadeyle bin küsur lira olarak tüm yasal faizleriyle afsız geri alıyor… Görende sanır ki; harç bütün mesele, yediğimi içtiğimi devlet ödedi, cebimize harçlığı devlet koydu, sarf giderlerimizi devlet karşıladı, ulaşım masraflarımız, yurt giderlerimiz hep devletten… Her şeyi devletten beklemiyor öğrenciler ben sizin mantalitenizi idrak edebiliyorum… Bu eğitim sistemine ve sosyolojisine ne kadar yakınsınız endişelerim var…” diyen genç her şeyi Devlete yüklemek reva mı? Dese de, bakalım devlet sırtına bindirdiği yüklere ne kadar dayanacak! Sonumuz Yunanistan’a benzemesin mazallah!
Parasız Üniversite’nin ne zaman başlayacağı belli değil ancak 2012 – 2013 eğitim –öğretim yılında biraz daha ayrıntılı bilgi ortaya çıkacak gibi görünüyor.
ÖSYM’nin 2011 verilerine göre, 95 devlet, 54 vakıf, 9 askeri ve 1 polis akademisinde 1 milyon 98 bin 310 ön lisans, 2 milyon 528 bin 332 lisans, 126 bin 368 yüksek lisans, 43 bin 405 doktora ve 20 bin 671 tıp ihtisas öğrencisi öğrenim görüyor. Yani 154 yüksek öğrenim kurumunda toplam 3 milyon 817 bin 86 öğrenci var.
Bu durumda, harçları kaldırmak doğru bir adım mı?
Üniversiteler bu konuya nasıl bakıyor?
Ekonomik büyüklüğü 500 milyar doları yakalayan Türkiye’nin öğrenci parasına ihtiyacı var mı?
Bugüne kadar bu paralar Üniversitelerin kasalarına girdi… Bundan sonra bu paraları üniversitelere kim verecek?
Üniversiteler ekonomik anlamda nasıl yaşayacak?
Üniversite öğrenimi ‘ailenin maddi durumuna’ bağlı olmaktan çıkmalı ve ekonomik anlamda eğitimde fırsat eşitliği de sağlanmalı…
Sınavda fırsat eşitliği ne zaman?
Başbakan Erdoğan kesenin ağzını açmışken! mübarek aylarda bol dualı 2012 ‘oy harcını’ sıradaki ‘sınavda fırsat eşitliğini’ de sağlayarak oyları toplayarak ve duaları alarak devam edebilir!
Eğitimciler diyor ki; bunun için iki önemli adım var. Öncelikle ÖSYM’nin sınav sistemi ve güvenliği konusundaki tartışmaları giderecek bir yol bulması.
Okul puanı’ adı altında ‘özel okullardan parayla puan satın alınması’ anlamına gelen Ağırlıklı Orta Öğrenim Başarı Puanı’nın Danıştay’a rağmen kaldırılması.
Kreş parası Devletten!
İşte bir bomba haber daha!
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadın istihdamını arttırmak için devrim gibi bir çalışma hazırlıyor.
Oylar kucakta artık!
Çalışan kadınların 0–5 yaş arasındaki çocuklarının kreş parasını devlet üstlenecek. Böylece de kadının çocuklarının bakımı nedeniyle istihdam dışına çıkması, işinden olmasının önüne geçilecek.
Annelerinde aldı duasını!
CHP sizin elinizde neler var! Bir atraksiyon - devrimde siz yapın, hadi gari…
Eller havada bekliyor ümmet!
Yorum Ekle
Yazarın diğer yazıları
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Popüler tedaviyi yaptıran fenomen hayatını kaybetti
34 yaşındaki sosyal medya fenomeni Katie May, boyun ağrıları nedeniyle başvurduğu son dönemlerin popüler yöntemi kayropraktik tedavi sırasında yapılan hatalı bir müdahale sonucu yaşamını ...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Yemekle mutlu oluyorsanız dikkat!
Yeme bağımlılığının fiziksel ve psikolojik etkileri hakkında bilinçli olunması gerektiğine işaret eden Diyetisyen Şevval Işıklı, “Yeme bağımlılığı, tıpkı diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi kişinin hem fiziksel sağlığı üzerinde ciddi etkiler oluşturabilir hem de bireyin yaşam kalitesini düşürebilir. Profesyonel yardım gerektirebilir” dedi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.