Eğitimde deprem var! 4+4+4 şiddetinde artçılar!
01 Nisan, 2012İktidar Eğitim Sisteminde reformu gerçekleştirmek isterken, iş inada bindi!
Yumrukların konuştuğu, itiş kakış içinde “Eğitimde Reform” gerçekleştirilmeye çalışılıyor!
Hah!
Çocukların geleceği üzerinden yapılan, siyasetçilerimizin ideolojik intikamlarını kusan, despot, insan dışı davranışlarına halk olarak seyirci kalıyoruz…
Eğitim sisteminin ihtiyaçlarından çok iktidar partisi ve muhalefetin siyasal-ideolojik hedeflerine uygun olarak gündeme gelen ve zorunlu eğitimi 4+4+4 şeklinde kademelendiren kanun teklifinin yasalaşması ve son aşamaya gelmesi sürecinde yaşanan aralarındaki intikam savaşı sokaklara kadar indi…
Gerek çocukların ve ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren 4+4+4 sisteminin eğitimdeki düzenlemesi tamamen siyasetçinin neyi nasıl algıladığı ile doğru orantılıdır.
“Tarlada izi olmayanın mahsulde sözü olmaz!” derim.
Birileri bir işe kalkışmış, yol almaya çalışıyor ve sen engel olmak için sürekli infial yaratıyorsun. O zamanda seni muhalefeti iyi beceriyor diye sadece alkışlıyorlar! Kavga çıkaracağınıza işin içine dalıp, sahip çıksanız, mahsülde sözünüz olsaydı keşke…
12 yıl zorunlu eğitimi 4+4+4 haline getirecek yeni eğitim modelinin faydalarını ve zararlarını tespit etmek için yönetmeliği iyi incelemek gerekiyor.
Genel olarak sistemin özünde isteğe bağlı din eğitiminin çözüme kavuşması ve sadece İslami eğitiminden ibaret olmayıp, başka inançlar içinde seçmeli ders tercihine yer verilmesi, geniş seçmeli ders havuzunun olması görünse de; yapılanları takdir edelim derken, gelecekte neler yapacaklarını da öngörüp tedbir almak gereklidir!
Hedef Din eğitimi adı altında kendi kafalarındaki insanı yetiştirmek mi?
Seçmeli ders işi, seçmek zorundaki ders işi mi olacak?
Ne olacağını biliyor muyuz, hayır!
4+4+4 sistemi tartışılırken, örnek olarak Alman eğitim modeli gösteriliyor. Almanya'daki eğitim sistemi tam olarak 4+4+4 olmasa da, ilkokul 4. sınıftan itibaren kategorilere ayrılmasıyla benzerlik taşıyor.
Türkiye'nin tartıştığı 4+4+4 eğitim modelinin benzeri, yıllardır Almanya’da uygulanıyor. Ama nasıl? Aslında Almanya'da sistem tam anlamıyla 4+4+4 değil. Eyaletlere göre değişiklik gösterse de, genel olarak öğrenciler 6 yaşında okula başlıyor.
4 yıl süren ilkokul eğitiminde, matematik, sanat ve sosyal alandaki becerileri saptanıyor. Ve 4. sınıfın sonunda öğrencinin geleceği belirleniyor. Öğrenciler, ortaokuldan itibaren ya meslek lisesine ya da üniversiteye hazırlık olan Gymnasium'a yani liseye gidebiliyor. Öğrencilerin başarılarına göre gideceği okulu, aileleri ve öğretmenleri birlikte belirliyor.
Almanya'da sistemdeki tek sorun, öğrencilerin çocuk yaşta kategorilere ayrılması. Bu nedenle bazı çocuklar geri dönüşü olmayan bir yola girdiklerini sonradan fark ediyor!
Almanya'da Bertelsmann Vakfı'nın son yaptığı araştırmaya göre, ülkedeki eğitim sisteminin özellikle maddi durumu güçlü olmayan ailelerin çocuklarını elediği ve bu çocukların bir daha yükselme fırsatı bulamadığını ortaya koydu. Araştırmada özellikle göçmen çocuklarının temel eğitimden sonra üniversiteye hazırlık olan Gymnasium'a yani liseye gidemediklerine dikkat çekiliyor.
Demek oluyor ki; sistemin geri bildirimi başarılı değil. Çocuklarımızı telef etmeden bu işten vazgeçelim.
İktidar bu arada imam hatip orta-okullarını açmak istiyor. Oysaki bu yeni sistem imam hatiplerin orta kısımlarının işlevini üstlenecek. Amaç farklı gibi görünse de, eski günler geride kaldı biz varız korkmayın mesajını tabana göndermek ise, “dindar insan” yetiştirmek felsefesinden yola çıkmak yerine “dürüst insan” yetiştirmenin bu memlekete daha hayırlı olacağını bir de düşünseler!
Eğitim sistemi yap-boz tahtasına döndü. Diyeceğim o ki bu ülkede daha çok kavga dövüş olur. En sonunda iktidar ( kimseye muhtaç değil ) istediğini yapar! Muhalefet şovunu gerçekleştirir. Halk sokaklara dökülür, alır ağzının payını… 4+4+4 şiddetindeki artçılar bir sonraki günün yeni gündemine kendini terk eder. Bir acı bulutu çöker ülkenin üzerine, önceki gündemin üzerine gelip oturur ve eskisi unutulur! Bu işler hep böyle pişirilir, halkın önüne sunulur, halk da yer!
Yorum Ekle
Yazarın diğer yazıları
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Popüler tedaviyi yaptıran fenomen hayatını kaybetti
34 yaşındaki sosyal medya fenomeni Katie May, boyun ağrıları nedeniyle başvurduğu son dönemlerin popüler yöntemi kayropraktik tedavi sırasında yapılan hatalı bir müdahale sonucu yaşamını ...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Yemekle mutlu oluyorsanız dikkat!
Yeme bağımlılığının fiziksel ve psikolojik etkileri hakkında bilinçli olunması gerektiğine işaret eden Diyetisyen Şevval Işıklı, “Yeme bağımlılığı, tıpkı diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi kişinin hem fiziksel sağlığı üzerinde ciddi etkiler oluşturabilir hem de bireyin yaşam kalitesini düşürebilir. Profesyonel yardım gerektirebilir” dedi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.