Yukarı
419637

Göğsünüzü soğuktan koruyun

21 Ocak 2025 08:45

Kış aylarında kalp ve akciğer hastalıklarına bağlı hastane başvuruları ve yatışları artıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk, ‘‘Ani kalp krizine ya da kalp krizini taklit eden göğüs ağrılarına yol açabilen soğuk hava, solunum yollarında da enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırıyor’’ dedi.

Son zamanlarda solunum sistemiyle ilgili şikayetler sık görülüyor. Bunda soğuk havaların da etkili olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk, konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken noktalara değindi. İşte açıklamaları…

Ali Vefa Öztürk

Hangi sorunlar oluşur?

Son zamanlarda artan grip, Covid-19 gibi viral hastalıkların getirdiği hırıltı, nefes darlığı, geniz akıntısı, öksürük gibi birçok şikayet ilerlerse göğüs hastalıklarına yol açabilir. Eğer bunlar tedavi edilmez veya göz ardı edilirse; solunum yollarında kronik iltihaplanma olabilir.

Grip ve Covid-19 gibi hastalıklar, özellikle astım ve KOAH gibi kronik solunum yolu hastalıklarını tetikleyebilir.

Bu durum, zatürre ve akut bronşit gibi akciğer enfeksiyonlarının artmasına yol açabilir.

Ayrıca, bronş duvarlarının iltihaplanma ve enfeksiyon nedeniyle genişlediği bronşektazi gibi hastalıklarda enfeksiyon riski daha da yüksektir. Ciddi akciğer hastalıkları gelişebilir.

Yine kış aylarında kaslar sıkışır ve hastalar nefes darlığı gibi sorunlar yaşayabilir. Bu hastalıkların herhangi belirtisi varsa; örneğin astım hastalarının nefes darlığı artmışsa, koyu yeşil renkli balgam çıkıyorsa ya da uzun süren göğüs ağrıları, üç haftayı geçen öksürükleri varsa mutlaka göğüs hastalıkları hekimine başvurulmalıdır.

Kronik hastalığınız varsa dikkat!

Akciğeri etkisi altına alarak zatürre ve bronşite yol açabilen grip ve nezle gibi solunum yolu enfeksiyonları, KOAH veya astım gibi kronik hastalıkları olan kişilerde tetiklenirse, gerekli tedavilerin uygulanması şarttır.

Bronşit ve zatürre durumlarında antibiyotik tedavisi gerekebilir. KOAH ve astım hastalarında bronşların daralmasına bağlı nefes darlıklarını engellemek için nebulizatör tedavisi ve astım ve kronik hastalıkların günlük kontrolü ve şikayetlerin giderilmesi için tercih edilen inhaler tedaviler kullanılabilir.

Dengeli beslenin

Kış aylarında, havaların soğuk ve kapalı olması yalnızca ruh halini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda bağışıklık sistemini de zayıflatarak hastalıklara karşı direnci azaltır. Enerji düşüklüğüne bağlı olarak viral enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riski artar.

Bu nedenle her besin grubundan dengeli bir şekilde tüketilmeli, kış mevsimine uygun sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Öğün atlanmamalı ve üç öğün beslenme ihmal edilmemelidir. Protein ve karbonhidrat dengeli alınmalı, yeterli su tüketilmelidir.

Hareketsiz kalmayın

Havaların soğuması sporu bırakmak için bir sebep olmamalıdır. Kapalı alanlarda veya vücudu soğuktan koruyan doğru kıyafetlerle açık havada spor yapılabilir.

Egzersiz yaparken terledikten sonra kıyafetlerin değiştirilmesi önemlidir. Soğuktan korunmak için atkı ve maske kullanılabilir.

Kimler risk altında?

Özellikle kronik kalp ve akciğer hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği veya organ nakli geçirmiş kişiler, kış aylarında daha dikkatli olmalıdır.

İlaçlarını düzenli kullanmaları, hasta kişilerden uzak durmaları, soğuk havalarda uygun kıyafetler giymeleri, atkı kullanmaları ve hijyen kurallarına daha fazla özen göstermeleri gerekir.

Ne zaman doktora başvurulmalı?

Eğer grip ve nezle belirtileri; burun akıntısı, geniz tıkanıklığı ya da ateş varsa, bazı tedbirler alınmalı ve gerekirse soğuk algınlığı tedavisi uygulanmalıdır. Ancak, tedaviye rağmen iyileşmeyen şikâyetler varsa, mutlaka bir kulak burun boğaz ya da göğüs hastalıkları uzmanına görünmek gerekir.

Kapalı alanlarda maske takın

Başta kronik akciğer hastalığı olan kişiler olmak üzere herkes, özellikle kapalı alanlarda uzun süre vakit geçirmekten kaçınmalı, bulundukları ortamları ara ara havalandırmalı. Tabii el hijyenlerine de çok dikkat etmelidir.

Kapalı yerlerde uzun süre kalınacaksa maske kullanılmalıdır. Maskeler düzenli olarak değiştirilmeli; 3 saatten fazla takılmamalıdır.

Açık havada maske kullanımına ise gerek yoktur ancak açık alanlarda futbol maçları gibi yakın temas gerektiren aktivitelerde maske takılabilir. Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Pandemi sonrası bilimsel güven sarsıldı mı?

Pandemi sonrasında dünya bilime ne kadar güveniyor? Zürih Üniversitesi ve ETH Zürih'in ortaklaşa yürüttüğü kapsamlı bir araştırma, 68 ülkeden 72 bine yakın katılımcıyla pandemi sonrasında...

Bağışıklığı güçlendiren reçeteler

Bugünlerde grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklığı güçlü tutmak önemli. Bunun en etkili yolunun dengeli beslenme olduğunu hatırlatan Diyetisyen Büşra Deniz Kizir, sa...


Covid-19 aşıları bunama yapar mı?

Covid aşılarının beyin sağlığına etkilerinin vatandaşların kafasını meşgul eden, sosyal medyada sıkça tartışılan ve bilimsel araştırmaların da dikkatle incelediği bir konu olduğunu belirt...

Kışın haftada kaç kez banyo yapılmalı?

Düşük sıcaklıklar, duş alma sıklığı ve suyun sıcaklığı konusunda değişiklikler yapmamıza yol açar. Ancak, soğuk mevsimlerde duş almak yalnızca hijyen değil, sağlık açısından da dikkat edi...


Sağlıklı beslenme alışkanlıkları için üç pratik yöntem

Doktor ve yazar Dr. Chris van Tulleken, çocuklara sağlıklı beslenmeyi öğretmenin üç basit yolunu paylaştı. Özellikle çocuklarda artan obezite oranları karşısında endişe duyan van Tulleken...

Kış depresyonuyla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Kış mevsiminde güneş ışığının azalması, melatonin ve serotonin gibi beyin kimyasallarını etkileyerek depresyona yol açabilir. Ayrıca D vitamini eksikliği, bu belirtileri daha da kötüleşti...


Saçlarınızın dökülme sebebi bu olabilir

Saç dökülmesinin herkes için olumsuz bir tablo olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, “Saç dökülmesi genetik, yaş, deri problemleri, hormonal sebepler, çeşitli tı...

Uyku intikamı sağlığınızı nasıl etkiliyor?

Günlük yaşamın getirdiği yoğunluk nedeniyle kişilerin kendilerine vakit ayırmak için 'uyku intikamı' ile gece geç saatlere kadar ayakta kalması ve bu durumun kontrolden çıkması psikolojik...


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Cem Yılmaz 'Her şeye alıştık' diyerek isyan etti

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki otelde gece geç saatlerinde başlayan yangın felaketinde 76 kişi hayatını kaybetti, 51 kişi ise yaralandı. Ünlü komedyen sosyal medyadan paylaşırken, Ce...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Pandemi sonrası bilimsel güven sarsıldı mı?

Pandemi sonrasında dünya bilime ne kadar güveniyor? Zürih Üniversitesi ve ETH Zürih'in ortaklaşa yürüttüğü kapsamlı bir araştırma, 68 ülkeden 72 bine yakın katılımcıyla pandemi sonrasında bilime duyulan güveni mercek altına aldı. Araştırmanın bulguları, bilim insanlarına yönelik genel güvenin yüksek olduğunu ortaya koyarken, aynı zamanda kafa karışıklığını da gözler önüne serdi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR