Yukarı
419561

Bağışıklığı güçlendiren reçeteler

20 Ocak 2025 08:51

Bugünlerde grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklığı güçlü tutmak önemli. Bunun en etkili yolunun dengeli beslenme olduğunu hatırlatan Diyetisyen Büşra Deniz Kizir, sağlığa güç katan önerilerde bulundu.

Vitamin, mineral ve sağlıklı yağlarla zenginleştirilmiş bir beslenme tarzı, vücudun savunma mekanizmalarını destekler ve hastalıklara karşı direnç sağlar.

“Özellikle C vitamini, D vitamini, Omega-3 yağ asitleri ve çinko gibi besin öğeleri, daha dinç ve sağlıklı kalmaya yardımcı olur” diyen Diyetisyen Büşra Deniz Kizir, kış hastalıklarına karşı sağlıklı beslenme reçeteleri verdi…

Büşra Deniz Kizir

Vitamin ve mineralleri bu besinlerden alın

Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve enerji seviyelerini artırmak için D vitamini, C vitamini, Omega-3 yağ asitleri, çinko, A vitamini, B12 vitamini, magnezyum, demir ve E vitamini büyük önem taşır.

D vitamini, süt ve süt ürünlerinden. somon ve yumurta sarısı gibi besinlerden kısmen alınabilir. C vitamini, portakal, greyfurt, kuşburnu, limon ve kivi gibi gıdalarla takviye edilebilir.

Omega-3 yağ asitleri, soğuk sıkım zeytinyağı, somon ve ceviz gibi kaynaklardan elde edilebilir. Kabak çekirdeği ve deniz ürünleri en iyi çinko kaynaklarıdır. A vitamini de lahana, ıspanak, brokoli, yumurta, havuç ve tatlı patates gibi besinlerde bulunur.

Kış mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden kereviz, C vitamini bakımından zengin bir meyve olan portakal ile pişirildiğinde, hem lezzeti hem de besin değeri artar. Bu birleşim, bağışıklık sistemine destek sağlayan C vitamini katkısıyla sağlıklı ve ferah bir aroma sunarak sofraları zenginleştirir.

Mevsim dışı sebze ve meyvelerden uzak durun

Kış mevsiminde bağışıklık sistemini destekleyen sebzeler karnabahar, brokoli, kırmızı pancar, kereviz, Brüksel lahanası, havuç, ıspanak, pazı, pırasa ve tatlı kabaktır.

Bu sebzeler, yüksek C vitamini, antioksidanlar ve lif içerikleri sayesinde vücudu hastalıklara karşı korur, kemik sağlığını destekler ve cildin genç görünümüne katkıda bulunur.

Mevsim dışı domates, salatalık, patlıcan, kabak gibi gıdalar ise besleyici değerleri olmadığı gibi yoğun şekilde maruz kaldıkları hormon ve tarım ilacı gibi kimyasallarla sağlığa zarar verir.

Sebzeleri buharda pişirin

Sebzeler, buharda pişirildiğinde doğal vitamin ve minerallerini korurken lezzetlerini ve dokularını en iyi şekilde ortaya çıkarır.

Tencerenin kapağı kapalı tutulduğunda, buharda pişirme yöntemi sebzelerin canlı renklerini ve taze dokularını muhafaza eder. Brokoli ve Brüksel lahanası için ideal buharda pişirme süresi 5-7 dakika iken, kereviz için bu süre 8-10 dakikadır.

Çorbaların malzemesini zenginleştirin

Bazı malzemeler kış çorbalarının faydalarını artırır. Kemik suyu çorbanın besleyiciliğini artırarak, bağışıklığa güç katar.

Çorbaya eklenen maydanoz, yüksek C vitamini ile bağışıklığı güçlendirir ve detoks etkisi gösterir.

Çorbalara eklenen sarımsak, antibakteriyel özellikleriyle sindirimi destekler. Sirke, mide asiditesini dengeleyip sindirimi kolaylaştırır ve metabolizmayı hızlandırır.

Pul biber, vücut ısısını artırarak soğuk algınlığına karşı korur.

Hoşaflara baharat ekleyin

Kış meyveleriyle hazırlanan hoşaflar, besleyici özellikleriyle öne çıkar. Portakal kabuğu rendesi, kuru incir, kuru kayısı ve kuru üzümle yapılan hoşaf, zengin bir C vitamini kaynağıdır.

Kuru kayısı ve kuru üzümle hazırlanan hoşaflar ise kayısının potasyum içeriği ve üzümün demir ile lif açısından zengin olması sayesinde oldukça sağlıklıdır.

Tarçın, karanfil ve zencefil gibi baharatlar da hoşafa hem lezzet hem de sağlık katar; sindirimi kolaylaştırır, mideyi rahatlatır ve diyabet hastaları için kan şekeri dengelemede destekleyici bir seçenek sunar.

Ev yapımı yoğurdu kakao ve kinoa ile tüketin

Ev yapımı yoğurt; muz, kakao ve kinoa ile hazırlanan karışım, sindirim sağlığını destekleyerek probiyotiklerle vücudu güçlendirir. Kakao, yüksek antioksidan içeriğiyle bağışıklığı artırır, ruh halini iyileştirir ve metabolizmayı hızlandırır. Kinoa ise protein kaynağı olarak sindirimi düzenler ve vücuda gerekli aminoasitleri sağlar.

Bu karışım, kış aylarında bağışıklığı güçlendirir, enerji verir.

Balığı rengarenk salatalarla yiyin

Balık tüketimi, içerdiği Omega-3 yağ asitleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp sağlığını destekler ve soğuk hava koşullarına karşı vücudu korur.

Somon, hamsi, lüfer ve kefal gibi balıklar, roka, nar ve avokado gibi besleyici sebzelerle hazırlanan salatalar eşliğinde haftada en az iki kez tüketilmeli. Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Pandemi sonrası bilimsel güven sarsıldı mı?

Pandemi sonrasında dünya bilime ne kadar güveniyor? Zürih Üniversitesi ve ETH Zürih'in ortaklaşa yürüttüğü kapsamlı bir araştırma, 68 ülkeden 72 bine yakın katılımcıyla pandemi sonrasında...

Göğsünüzü soğuktan koruyun

Kış aylarında kalp ve akciğer hastalıklarına bağlı hastane başvuruları ve yatışları artıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk, ‘‘Ani kalp krizine ya da kalp krizini taklit ed...


Covid-19 aşıları bunama yapar mı?

Covid aşılarının beyin sağlığına etkilerinin vatandaşların kafasını meşgul eden, sosyal medyada sıkça tartışılan ve bilimsel araştırmaların da dikkatle incelediği bir konu olduğunu belirt...

Kışın haftada kaç kez banyo yapılmalı?

Düşük sıcaklıklar, duş alma sıklığı ve suyun sıcaklığı konusunda değişiklikler yapmamıza yol açar. Ancak, soğuk mevsimlerde duş almak yalnızca hijyen değil, sağlık açısından da dikkat edi...


Sağlıklı beslenme alışkanlıkları için üç pratik yöntem

Doktor ve yazar Dr. Chris van Tulleken, çocuklara sağlıklı beslenmeyi öğretmenin üç basit yolunu paylaştı. Özellikle çocuklarda artan obezite oranları karşısında endişe duyan van Tulleken...

Kış depresyonuyla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Kış mevsiminde güneş ışığının azalması, melatonin ve serotonin gibi beyin kimyasallarını etkileyerek depresyona yol açabilir. Ayrıca D vitamini eksikliği, bu belirtileri daha da kötüleşti...


Saçlarınızın dökülme sebebi bu olabilir

Saç dökülmesinin herkes için olumsuz bir tablo olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, “Saç dökülmesi genetik, yaş, deri problemleri, hormonal sebepler, çeşitli tı...

Uyku intikamı sağlığınızı nasıl etkiliyor?

Günlük yaşamın getirdiği yoğunluk nedeniyle kişilerin kendilerine vakit ayırmak için 'uyku intikamı' ile gece geç saatlere kadar ayakta kalması ve bu durumun kontrolden çıkması psikolojik...


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Cem Yılmaz 'Her şeye alıştık' diyerek isyan etti

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki otelde gece geç saatlerinde başlayan yangın felaketinde 76 kişi hayatını kaybetti, 51 kişi ise yaralandı. Ünlü komedyen sosyal medyadan paylaşırken, Ce...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Pandemi sonrası bilimsel güven sarsıldı mı?

Pandemi sonrasında dünya bilime ne kadar güveniyor? Zürih Üniversitesi ve ETH Zürih'in ortaklaşa yürüttüğü kapsamlı bir araştırma, 68 ülkeden 72 bine yakın katılımcıyla pandemi sonrasında bilime duyulan güveni mercek altına aldı. Araştırmanın bulguları, bilim insanlarına yönelik genel güvenin yüksek olduğunu ortaya koyarken, aynı zamanda kafa karışıklığını da gözler önüne serdi.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR