Yukarı
426374

Merkez Bankası Başkanı açıkladı: Risk arttı

10 Mayıs 2025 12:51

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Zirai don hadisesi önümüzdeki dönem için, başta meyve olmak üzere, işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Finans Zirvesi 2025'te konuştu.

Karahan'ın konuşmasından öne çıkanlar şunlar oldu:

* Mart ayında finansal piyasalarda yaşanan hareketlilik karşısında proaktif bir biçimde gerekli tedbirleri aldık. Önümüzdeki dönemde de para politikasındaki kararlı duruşumuzu sürdürerek, dezenflasyonun devamını sağlayacak şekilde hareket edeceğiz.

*  Gelişmekte olan ülkelerdeki merkez bankaları, küresel finansal döngülerin giderek daha belirsiz ve dalgalı hale geldiği bir ortamda, para politikası araçlarını çeşitlendirmeye yöneliyor.

* Özellikle, 2008–2009 Küresel Finansal Krizi sonrasında, birçok merkez bankası faiz oranlarını ayarlamakla kalmamış, aynı zamanda makroihtiyati politikaları sıkılaştırıcı yönde kullanarak finansal istikrarı desteklemiştir.

* Dolayısıyla, gelişmekte olan ülkelerde "tek tip" bir politika tepkisinden değil, ülkelere özgü koşullara uyarlanmış çok araçlı ve esnek politika bileşimlerinden söz etmek daha doğru olacaktır.

*Biz de diğer gelişmekte olan ülkeler gibi para politikası uygulamalarımızda temel aracımız olan politika faizini çeşitli makroihtiyati politikalarla güçlendiriyoruz. Sıkı parasal duruşumuzu desteklemek üzere kullandığımız araçları 3 ana grupta özetleyebiliriz:

*Mevduata yönelik düzenlemeler ile TL mevduatın payını artırmayı ve KKM’yi kademeli olarak azaltmayı hedefliyoruz.

*Kredi büyümesine yönelik düzenlemeler ile kredi talebindeki dalgalanmaların önüne geçiyoruz.

*Üçüncü olarak da likiditeye ilişkin adımlarımız ile sistemdeki fazla Türk lirası likiditeyi yönetiyoruz

* Finansal piyasaların etkin işleyişinin sürmesi amacıyla piyasa kuralları içinde tüm para politikası araçlarını, proaktif bir yaklaşımla, kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz.

*  Bu çerçevede, likidite koşullarını yakından izlemeyi ve likidite yönetimi araçlarını etkili şekilde kullanmayı sürdüreceğiz.

ZİRAİ DON GIDA FİYATLARINDAKİ YÜKSELİŞ RİSKİNİ ARTIRDI

* Bununla birlikte gerek kullandığımız altı göstergenin ortalaması gerekse tahmin performansı görece iyi olan medyan enflasyona baktığımızda, bu göstergeler yıllıklandırılmış enflasyonun yüzde 30’un biraz üzerinde olduğunu ima ediyor. Bu da bize dezenflasyonun süreceğini gösteriyor.

* Yıllık olarak baktığımızda düşüş eğilimini sürdüren gıda fiyatları, mart ayında ramazan ayının da etkisiyle yükselmesinin ardından nisan ayında daha ılımlı bir artış kaydetti. Ancak, geçtiğimiz ay yurt genelinde gerçekleşen zirai don hadisesi önümüzdeki dönem için, başta meyve olmak üzere, işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı.

* Tüketici fiyatları üzerindeki maliyet kaynaklı baskılar hafiflemekte. Bu durumun belirli sektörlerden kaynaklanmayıp genele yayılması bizim açımızdan önemli bir gelişme.

* Enflasyon beklentileri dezenflasyon patikamızın üzerinde seyretmeye devam ediyor. Bu görünüm para politikasındaki sıkı ve kararlı duruşumuzu korumayı gerekli kılıyor.

* Diğer taraftan, belirsizliklerin geçmiş döneme göre daha yüksek olduğunu da göz önünde bulundurarak ihtiyatlı ve sıkı bir para politikası duruşu sergiliyoruz. Sıkı para politikası duruşumuz enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar da sürecek.

* Bir kez daha vurgulamak isterim ki, fiyat istikrarı; sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artışı için ön koşuldur. TCMB olarak dezenflasyon sürecinin devamını sağlayacak; enflasyonu, belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu olacak şekilde düşürmek için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

KKM HESAPLARINDAN DÖVİZE GEÇİŞ ORANI BELLİ OLDU

* KKM bakiyesindeki azalış, finansal istikrar üzerinde risk oluşturmadan ve Türk lirası cinsi mevduatı önceleyerek sağlandı.

* Son 12 ayda vadesi dolan KKM hesaplarından dövize geçiş oranı, yüzde 14,5 seviyesinde gerçekleşti.

* Son dönemde görülen finansal oynaklıkların sistemdeki toplam TL payı üzerinde etkisi de sınırlı oldu.

* Nitekim Türk lirası mevduatın payı yüzde 58 ile tarihsel ortalamasına yakın bir seviyede ilerlerken, yatırım fonlarını da dahil ettiğimizde görünüm değişmemekte.

* 14 Mart – 2 Mayıs tarihleri arasında oluşan döviz talebinin yüzde 70’i yurt dışı kaynaklı olurken yurt içi talep sınırlı kaldı.

* Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçeve sayesinde mevduat faizlerinin seviyesi, TL’ye geçişi ve tasarrufları destekliyor.

* Mal talebine ilişkin göstergeler yurt içi talebin ılımlı seyretmekle birlikte bir miktar dirençli olduğunu gösteriyor. Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

TCMB açıkladı: Konut fiyatları enflasyonun altında arttı

Türkiye’de konut fiyatlarındaki son gelişmeler merakla takip ediliyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı yeni veriler, piyasalarda dikkat çekti. Özellikle büyük şehirlerde fiyat hareketleri v...

Alım gücünde tarihi düşüş! Asgari ücret 23 yılda ne kadar eridi?

Altın da benzin de enflasyonist ortamda eridi. Asgari ücretli, 2003’te maaşıyla 25 altın alabiliyordu, bugün sadece 9.5 alabiliyor. Siyasetin yeni tartışması alım gücü oldu. Türkiye'deki ...


Ortadoğu Kaynıyor, Cebimiz Yanıyor! Akaryakıta En Büyük Zam Yolda

İsrail-İran savaşı petrol fiyatlarını yükseltti, Türkiye’de son 10 günde yapılan zamlarla akaryakıt fiyatları 5 TL’ye yakın arttı. Edinilen bilgiye göre akaryakıta büyük bir çifte zam dah...

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan 'Vergi Affı' Açıklaması: İddialar Asılsız!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, son günlerde özellikle sosyal medya platformlarında hızla yayılan "vergi affı" iddialarına kesin bir dille yanıt verdi. Bakanlık, kamuoyunda "vergi affı" olara...


Yabancı yatırımcıdan 1 milyar dolarlık giriş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık menkul kıymet istatistiklerini yayımladı. Verilere göre, yabancı yatırımcılar 13 Haziran haftasında Türkiye piyasalarında toplam 1 milya...

İngiltere Merkez Bankası faizi değiştirmedi

İngiltere Merkez Bankası (BOE), artan jeopolitik gerginlikler karşısında işgücü piyasasındaki yumuşama işaretleri ve zayıf büyüme dolayısıyla politika faizini yüzde 4,25'te tuttu.


Merkez Bankası'nın Faiz Kararının Ardından Piyasalarda Son Durum

Merkez Bankası'nın faizi yüzde 46'da sabit tutmasının ardından piyasaların tepkisi merak ediyordu. An itibarıyla piyasalarda büyük bir hareketlilik yaşanmadı. Merkez Bankası bugünkü topla...

Suriye'den 14 yıl sonra bir ilk: ABD ile transferlere yeniden başlayacak

Suriye 14 sene sonra bir ilke imza bastı. Suriye Merkez Bankası Başkanı Abdülkadir Hüsriyeh, Suriyeli ve ABD'li ticari bankalar arasında dün gerçekleşen üst düzeydeki görüşmenin ardından ...


Faiz kararı öncesi yandaş medya hedef tahtasına Şimşek'i koydu

İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak, hedef tahtasına yine Merkez Bankası'nı koydu. Faizin yüksek olmasından kaynaklı her Para Politikası Kurulu toplantısının olduğu gün manşetten TCM...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Esra Erol'un ilk göz ağrısı mezun oldu

Sunucu Esra Erol'un ilk göz ağrısı 8. sınıftan mezun oldu. 14 yaşındaki İdris Ali'nin mezuniyette anne ve babasıyla verdiği poza sosyal medyada yorum yağdı. 2 Temmuz 2010'da Ali Özbir'le ...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Bu 3 kuruyemiş yumurta kadar tok tutuyor!

Kuruyemişler yalnızca atıştırmalık değil, aynı zamanda güçlü birer besin kaynağı. Özellikle bazı türleri, içerdiği yüksek protein ve lif sayesinde uzun süre tok tutma özelliğiyle öne çıkıyor. Beslenme uzmanları, her gün bir avuç tüketildiğinde yumurta kadar doyurucu olan bu 3 kuruyemişi açıkladı.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR