
Gripten hızlı kurtulun
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın görüldüğü bugünlerde uzmanlar; hijyene, kalabalık alanlarda sosyal mesafeye dikkat edilmesi (sarılmamak, öpüşmemek gibi) ve kalabalık alanlarda maske kullanılması konusunda uyarıyor.
Uzmanlar, aynı zamanda bu hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek için sağlıklı beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatıyor.
Doğru besinlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek, bu hastalıklara yakalanma riskini azaltmanın mümkün olduğunu belirten Beslenme, Diyet ve Fitoterapi Uzmanı Merve Öz, ‘’Soğuk algınlığı belirtileri başladığında da bazı gıdaları beslenmenize dahil etmeniz kolay iyileşmenize destek sağlar. Tabii tedavinizi ihmal etmemeniz, doktora danışmanız ve doktorunuzun önerisi olmadan antibiyotiğe başlamamanız da önemlidir’’ dedi ve bu süreçte beslenmede yer verilmesi gereken gıdaları şöyle sıraladı:
Merve Öz
SOĞAN-SARIMSAK-TURP
Soğan, sarımsak, turp, pırasa ve kereviz vücuda doğal koruma sağlayan güçlü antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.
Bu sebzelerdeki içeriğindeki allicin maddesi bağışıklık sistemini destekleyerek soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların şiddetini azaltabilir.
Ayrıca soğan iltihap önleyici etkiler göstererek boğaz enfeksiyonlarını da önleyebilir. Hem soğan hem de sarımsak mikropların çoğalmasını engelleyerek gripten korunmaya da yardımcı olabilir.
KİVİ-KUŞBURNU-YEŞİL BİBER
C vitamini bağışıklık sisteminin normal işleyişini destekleyen temel bir vitamindir. Çeşitli meyve ve sebzeler; özellikle portakal, kivi, kuşburnu, limon, yeşil biber C vitamini açısından zengin olup soğuk algınlığıyla mücadelede etkili olabilir.
Araştırmalar, C vitamininin vücuda alınmasının soğuk algınlığı semptomlarının süresini kısaltabileceğini ve bağışıklık fonksiyonlarını iyileştirebileceğini göstermektedir. Grip döneminde C vitamini alımının artırılması enfeksiyonlarla mücadelede vücudu destekler.
SALEP
Orchis ve Dactylorhiza cinsi orkide türlerinden elde edilen bir toz olup içeriğinde glukomannan adlı bir polisakarit bulunur.
Glukomannan, özellikle bağışıklık sistemini güçlendiren ve anti-inflamatuar (iltihap önleyici) özellikler gösteren bir bileşiktir. Glukomannanın vücutta su ile birleştiğinde jel kıvamına gelmesi mukus üretimini artırarak boğazdaki tahrişi rahatlatabilir ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların belirtilerini hafifletebilir.
Aynı zamanda salep soğuk algınlığının tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir tonik olarak bilinmektedir. Bu nedenle, vücudu güçlendirerek grip ve soğuk algınlığı ile mücadelede etkili olabilir.
ZENCEFİL
Grip ve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmede etkili doğal bir antibakteriyel ve antiinflamatuar kaynaktır.
Vücuda enerji verici bir etki sağlar ve soğuk algınlığı nedeniyle oluşan titreme, ağrı ve boğaz iltihaplarını hafifletebilir.
İçeriğindeki gingerol bileşiği enfeksiyonlarla savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, zencefilin vücutta iltihaplanmayı azaltarak grip belirtilerinin şiddetini en aza indirdiği bulunmuştur.
KARANFİL
Güçlü antiseptik özelliklere sahip olan ve grip semptomlarını hafifletmede etkili bir baharattır.
Soğuk algınlığı ve gripten korunmada bağışıklık sistemini güçlendirici etkiler gösterir.
Aynı zamanda karanfilin içerdiği eugenol maddesi, boğaz ağrısını yatıştırır ve öksürüğü azaltır. Araştırmalar, karanfilin iltihap giderici etkisiyle gripten korunmada da faydalı olduğunu göstermektedir.
Sağlıklı bir kış çayı
Her zaman tüketebileceğiniz bu çay, üst solunum yolu enfeksiyonlarına da iyi gelir. İşte tarifi:
Malzemeler:
- Ihlamur
- Kuşburnu
- Top karanfil
- Çubuk tarçın
- Bal
Hazırlanışı:
Kaynamış suyun içine ıhlamur, kuşburnu, karanfili ekleyip, 8-10 dakika demlenmeye bırakın. Daha sonra dilerseniz bal ya da tarçın ilave ederek, tüketin.
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Hem kalbin hem cildin koruyucu kalkanı
Ancak yaşlanma, alzheimer, parkinson, MS gibi nörodejeneratif hastalıklar, fibromiyalji (yumuşak doku romatizması) ve kalp hastalığı nedeniyle vücutta koenzim Q10 seviyesinde düşüş meydan...
Telomerlerinize iyi bakın geç yaslanın...
Yaşlanma hızımız belirleyen en önemli etkenlerden biri de kromozomların uçlarında koruyucu kapak gibi işlev gören telomerlerdir. Hücreler her bölündüğünde telomerler biraz daha kısalır ve...
ABD'de zayıflama ilacı körlüğe neden oldu...
Obeziteyle mücadelede etkili olduğu düşünülen iştah kesici ilaçlar, ABD'de milyonlarca kişi tarafından tercih ediliyor. Ozempic, Wegovy ve Mounjaro gibi isimlere sahip bu ilaçlar, 15 mily...
Yaşlanmayı frenleyen süper güç
‘Glutatyon’un yaşlanma hızını yavaşlatan çok önemli bir antioksidan olduğuna dikkat çeken Harika Özkaya ‘‘Vücudunuzda ne kadar fazla glutatyon varsa, hücreleriniz ve hücrelerinizin enerji...
Glokom körlüğe yol açabilir: Uzmanından erken teşhis uyarısı
Glokom, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ve erken teşhis edilmediğinde körlüğe yol açabilen ciddi bir göz hastalığıdır. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin, g...
Baş ağrısının en yaygın nedeni
Baş ağrısının her ne sebeple olursa olsun tedavi edilebildiğini belirten Akkor ‘‘Ancak önemli olan doğru teşhis konulmasıdır. Bu ağrının yüzde doksanı boyundan kaynaklandığı için boynunuz...
Oruç tutarken enerjinizi nasıl korursunuz?
Sahurda hangi yiyecekler sizi tok tutar? İftarda hangi beslenme hataları sağlığınızı riske atabilir? Uzmanlar, ramazanda enerjinizi yüksek tutmanın yollarını anlattı. İç Hastalıkları Uzma...
Daha iyi uyuyor, konsantrasyonu arttı...
Şeker tüketimini önemli ölçüde azaltan Désireé Oostland, sadece birkaç hafta içinde uyku düzeninde, enerji seviyelerinde ve zihinsel berraklığında gözle görülür iyileşmeler yaşadı. Şeker,...
Ramazanda sağlıklı kalmak için bu besinlerden uzak durun!
Ramazan ayında uzun süreli açlık ve susuzluk, vücudu zorlayabilir. Diyetisyen Serap Güzel, sağlıklı bir Ramazan geçirmek için dikkat edilmesi gereken beslenme kurallarını açıkladı. İşte u...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Nuri Alço vasiyetini açıkladı
Geçtiğimiz yıl kalbinden yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 5 büyük operasyon geçiren Nuri Alço, sağlık duruma ilişkin açıklamada bulundu. Eşi Burcu Alço'ya olan minnetini duyuran usta o...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Hem kalbin hem cildin koruyucu kalkanı
Ancak yaşlanma, alzheimer, parkinson, MS gibi nörodejeneratif hastalıklar, fibromiyalji (yumuşak doku romatizması) ve kalp hastalığı nedeniyle vücutta koenzim Q10 seviyesinde düşüş meydana gelebilir. Ayrıca statinler yani kolesterol düşürücü ilaçlar da bu bileşiğin seviyesini azaltabilir.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.