
Araştırma: Günde 10 bin adım efsanesi çürüyor mu?
30 dakikalık koşu mu 10.000 adım mı? Yapılan bir araştırma kilo kaybı için hangisinin daha etkili olduğunu ortaya koyuyor.
Günde en az 10.000 adım atmak uzun zamandır egzersiz için altın standart olarak kabul ediliyor. Ancak bir çalışma, adım sayınız yerine egzersiz yaparak harcadığınız zamana odaklanmanın kilo kaybı, uzun ömür ve kalp hastalığı riskinin azalması açısından aynı derecede etkili olabileceğini öne sürüyor.
ABD’nin Boston şehrindeki Brigham ve Kadın Hastanesi'ndeki araştırmacılar, 62 yaş üstü yaklaşık 15.000 kadının dört yıllık verilerini inceledi.
Her katılımcıya aktivite seviyelerini ölçmek için bir kondisyon takip cihazı takıldı ve her yıl doldurmaları için sağlık anketleri verildi.
Ekip, günde 8.000 ila 8.500 adım atanların kalp hastalığı riskinin, günde yaklaşık 3.000 adım atanlara kıyasla yüzde 40 oranında azaldığını buldu.
Dahası aynı risk azalmasının günde 75 dakika egzersiz yapanlar için de geçerli olduğunu buldular, bu da ölçüm adımlarının gereksiz olabileceğini düşündürüyor.
ALTERNATİFLER DE İŞE YARIYOR
JAMA Internal Medicine'da yayınlanan çalışma, bazı uzmanların egzersiz için sihirli bir sayı olmadığını iddia ettiği 10.000 adım kuralını çürüten birkaç yeni rapordan biri.
Brigham ve Kadın Hastanesi Koruyucu Tıp Bölümü'nün baş yazarı ve araştırmacısı Dr. Rikuta Hamaya şunları söyledi: "özellikle de genç bireyler için, egzersiz tenis, futbol, yürüyüş veya koşu gibi aktiviteleri içerebilir, adımlarla kolayca takip edilebilir."
"Ancak diğerleri için egzersiz süresini izlemenin daha kolay olduğu bisiklete binmek veya yüzmekten oluşabilir. Bu nedenle fiziksel aktivite kılavuzlarının hedeflere ulaşmak için birden fazla yol sunması önemlidir. Hareket herkese farklı görünür ve neredeyse tüm hareket biçimleri sağlığımıza faydalıdır." dedi.
15 BİNE YAKIN KATILIMCI DAHİL EDİLDİ
Ekip, 62 yaş üstü, sağlıklı kabul edilen, yani kalp hastalığı veya kansere sahip olmayan 14.399 kadınla çalıştı. Ortalama katılımcı yaşı 72 idi.
2011 ile 2015 yılları arasında her kadının, uyurken veya duş alırken de dahil olmak üzere her zaman kalçasına bir fitness takip cihazı takması istendi.
Araştırmacılar her yıl sigara içme ve içki içme, boy, kilo, menopoz ve kişisel ve aile tıbbi geçmişi gibi sağlık alışkanlıklarına ilişkin anketler uyguladılar.
Ekip, 2022'nin sonuna kadar kadınları takip etti.
Katılımcılar ortalama olarak haftada 62 dakika orta-şiddetli egzersiz yaptı ve günde toplam 5.183 adım attı. 2022 yılına gelindiğinde katılımcıların yüzde dokuzu hayatını kaybetti ve yüzde dördü kalp hastalığına yakalandı.
Kadınlar kaç dakika egzersiz yaptıklarına veya attıkları adım sayısına göre yüzdelik dilimlere ayrıldı.
Ekip, egzersize en çok zaman harcayan (yaklaşık 200 dakika) veya en fazla adım atan (yaklaşık 8.000 ila 8.500) kişilerin, en düşük yüzdelik dilimde yer alan (12 dakikalık egzersiz veya yaklaşık 2.800 ila 3.000 adım) kişilere kıyasla kalp hastalığı ve ölüm riskini yüzde 40'a kadar azalttığını buldu.
Araştırmacılar, "Bulgular, hastaların ölüm veya kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak için adımlı veya zamanlı bir hedef arasında seçim yapabileceklerini gösteriyor" diye yazdı.
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Sosyal medya bizi hipnotize ediyor
Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital ...
Tansiyonu kontrol altına almak, demansı da yavaşlatıyor
Yüksek tansiyonla mücadelede yoğun destek alan bireylerde demans riskinin daha düşük olduğu ortaya çıktı. Çin ve ABD'den bilim insanlarının ortak yürüttüğü geniş çaplı araştırma, kan bası...
Bilim insanları açıkladı: Uyurken öğrenmek mümkün mü?
Gözleriniz kapalıyken bile beyniniz çalışmaya devam ediyor. Peki, uyurken bilgi öğrenmek gerçekten mümkün mü? Bilimsel araştırmalar bu ilginç soruya ışık tutuyor. Uyku, vücudumuzun dinlen...
Fazla kiloyla birlikte gelen gizli tehdit!
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Atakan Topçu, obezitenin vücutta kronik iltihap oluşturarak kanserin gelişiminde ve ilerlemesinde etkili olduğunu belirtti. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları, k...
Bu belirtiye dikkat! Bunamayı yüzde 30 artırıyor
Bilim insanları uzun yıllar bunamayı geciktirecek bir araştırma yaptı. İşitme kaybı olanları yakından ilgilendiriyor. Bu yöntem hem bunamayı hem depresyon riskini azaltıyor. Yapılan yeni ...
Yemeden önce bir kez daha düşünün!
Diyetisyen Demet Güngördü, kalp damar hastalıklarının önlenmesinde sağlıklı beslenmenin rolünü vurguladı. Trans yağlardan uzak durulmalı, sebze, meyve, tam tahıllar ve kurubaklagiller gün...
Sabahları yorgun uyanıyorsanız vücudunuz alarm veriyor olabilir
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku apnesinin her yaş grubunda görülebileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Sabah dinlenemeden uy...
Yüzme, koşu ya da bisiklet değil: Uzmanlara göre en iyi egzersiz buymuş
Kalp sağlığı üzerine yapılan araştırmalara göre dans etmek koşu, yüzme ve bisiklet gibi geleneksel egzersizlerden daha etkili. Kardiyovasküler hastalıklar üzerine uzmanlaşmış doktorlar, d...
Yaşınız 60'ı geçtiyse dikkat: Bu hastalık sinsice yaklaşıyor
Prostat sağlığı sandığınızdan daha önemli olabilir. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Özer Güzel, 60 yaş üstü erkeklerin büyük bölümünü etkileyen iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanserine ka...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Demet Şener'den İbrahim Kutluay-Tuba Büyüküstün iddiasına olay yorum
Tuba Büyüküstün ve İbrahim Kutluay arasındaki aşk iddiası 8 yıl önce çok konuşulmuştu. O dönem eşi Demet Şener ile boşanma aşamasında olan İbrahim Kutluay bu dedikoduları yalanlamıştı.
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Sosyal medya bizi hipnotize ediyor
Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor. Günümüz insanı akıllı telefonla yatıp, akıllı telefonla güne başlıyor.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.