Yukarı
404257

Kilo kaybı için kullanılan ilaçlar mide felcine yol açıyor

21 Mayıs 2024 09:38

Yapılan araştırmalar, kilo kaybı ve diyabet için popüler ilaçları kullanan kişilere mide felci teşhisi konulma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Diyabet ve obeziteyi engellemek için enjekte edilen ilaçlarla ilgili son veriler mide felci gibi nadir fakat ciddi bir yan etki riskini artırdığını ortaya koydu.

Hasta kayıtlarına dayanan en az üç yeni çalışma, mide felci tanısı alma riskinin, GLP-1 agonistlerini içeren ilaçları alan kişilerde almayanlara göre daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Çalışmalar dışarıdan uzmanlar tarafından incelenmediği veya tıp dergilerinde yayınlanmadığı için veriler ön değerlendirme olarak kabul ediliyor. Bunlardan ikisi cumartesi günü Washington'daki Sindirim Hastalıkları Haftası 2024 tıbbi konferansında sunuldu; üçüncüsünün pazartesi günü sunulması planlanıyor.

GLP-1 agonistleri olarak adlandırılan enjekte edilen ilaçlar, kilo vermede çok etkili oldukları kanıtlandığından yüksek talep görüyor. 

İlaçlar yiyeceklerin mideden geçişini yavaşlatarak açlığı bastırıyor. Ayrıca vücudun daha fazla insülin salgılamasına ve beyne iştahı azaltan sinyaller gönderilmesine yardımcı oluyorlar.

Ancak bazı kişilerde bu ilaçlar, tıbbi müdahale gerektirebilecek şiddetli kusma nöbetlerine de neden olabilir. Ayrıca mideyi o kadar yavaşlatabilirler ki bu da mide tembelliğine yol açabilir.

Doktorlar çoğu zaman ilacı kestikten sonra bunun düzeleceğini söylüyor. Ancak bazı insanlar, ilacı bıraktıktan aylar sonra bile durumlarının iyileşmediğini ve bunun hayat değiştiren sonuçlar doğurduğunu söylüyor.

MİDE TEMBELLİĞİ RİSKİNİN ÖLÇÜLMESİ

Yeni çalışmalarda, GLP-1 ilaçları almayan benzer kişilerle karşılaştırıldığında, kullananların mide tembelliğine yakalanma riski yaklaşık %50 daha yüksekti.

Cleveland'daki üniversite hastanelerindeki araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışmada, katkıda bulunan 80 sağlık kuruluşundan milyonlarca hasta kaydını içeren veritabanı tarafından toplanan kayıtlar kullanıldı. Analiz, vücut kitle indeksi 30'un üzerinde olan, ancak diyabet tanısı olmayan ve GLP-1 ilacına başlamadan en az altı ay önce mide tembelliği veya pankreatit tanısı konmamış obez yetişkinlere odaklandı. Çalışmaya 286 binden fazla hastanın kayıtları dahil edildi.

Özellikle kişinin kan şekeri uzun süre iyi kontrol edilmediyse, diyabet tek başına mide tembelliği riskini de artırabilir.

Kilo kaybı için GLP-1 ilacı reçete edilen kişiler arasında her 10.000 kişiden 10'una, yani %0,1'ine mide tembelliği tanısı konuldu. Karşılaştırıldığında, veri tabanında yaş, cinsiyet, etnik köken ve diğer faktörlere göre eşleştirilen ancak GLP-1 ilacı almayan 10.000 kişiden 4'ünde veya %0,04'ünde bu durum gelişti.

İstatistiksel olarak anlamlı olan fark, GLP-1 ilacı kullanırken mide felci teşhisi konma riskinin %52 arttığı anlamına geliyordu.

Kansas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp profesörü olan çalışma yazarı Dr. Prateek Sharma, "Bu ilaçlar işe yaramasına ve doğru nedenle kullanılması gerekmesine rağmen, herkesi uyarmak istiyoruz ki, eğer buna başlamaya karar verirseniz, yüzde 30 ihtimalle mide-bağırsak yan etkilerine sahip olabileceğiniz konusunda hazırlıklı olun. İlacın kesilmesi gerekebilir" dedi.

Sözcü



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Sosyal medya bizi hipnotize ediyor

Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital ...

Tansiyonu kontrol altına almak, demansı da yavaşlatıyor

Yüksek tansiyonla mücadelede yoğun destek alan bireylerde demans riskinin daha düşük olduğu ortaya çıktı. Çin ve ABD'den bilim insanlarının ortak yürüttüğü geniş çaplı araştırma, kan bası...


Bilim insanları açıkladı: Uyurken öğrenmek mümkün mü?

Gözleriniz kapalıyken bile beyniniz çalışmaya devam ediyor. Peki, uyurken bilgi öğrenmek gerçekten mümkün mü? Bilimsel araştırmalar bu ilginç soruya ışık tutuyor. Uyku, vücudumuzun dinlen...

Fazla kiloyla birlikte gelen gizli tehdit!

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Atakan Topçu, obezitenin vücutta kronik iltihap oluşturarak kanserin gelişiminde ve ilerlemesinde etkili olduğunu belirtti. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları, k...


Bu belirtiye dikkat! Bunamayı yüzde 30 artırıyor

Bilim insanları uzun yıllar bunamayı geciktirecek bir araştırma yaptı. İşitme kaybı olanları yakından ilgilendiriyor. Bu yöntem hem bunamayı hem depresyon riskini azaltıyor. Yapılan yeni ...

Yemeden önce bir kez daha düşünün!

Diyetisyen Demet Güngördü, kalp damar hastalıklarının önlenmesinde sağlıklı beslenmenin rolünü vurguladı. Trans yağlardan uzak durulmalı, sebze, meyve, tam tahıllar ve kurubaklagiller gün...


Sabahları yorgun uyanıyorsanız vücudunuz alarm veriyor olabilir

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku apnesinin her yaş grubunda görülebileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Sabah dinlenemeden uy...

Yüzme, koşu ya da bisiklet değil: Uzmanlara göre en iyi egzersiz buymuş

Kalp sağlığı üzerine yapılan araştırmalara göre dans etmek koşu, yüzme ve bisiklet gibi geleneksel egzersizlerden daha etkili. Kardiyovasküler hastalıklar üzerine uzmanlaşmış doktorlar, d...


Yaşınız 60'ı geçtiyse dikkat: Bu hastalık sinsice yaklaşıyor

Prostat sağlığı sandığınızdan daha önemli olabilir. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Özer Güzel, 60 yaş üstü erkeklerin büyük bölümünü etkileyen iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanserine ka...

SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kötü alışkanlıklara yol açtığı için bıraktım

Usta oyuncu Zafer Ergin konuk olduğu bir programda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bir döneme damgasını vuran ve hâlâ konuşulmaya devam eden 'Kurtlar Vadisi' dizisinde rol almış olan Ergin...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Sosyal medya bizi hipnotize ediyor

Sosyal medyanın genç yaşlı demeden hemen herkesi saatlerce esir aldığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz ’’Alışkanlık ötesi bir durum yaşıyoruz. Bu yeni çağın dijital hipnozu’’ diyor. Günümüz insanı akıllı telefonla yatıp, akıllı telefonla güne başlıyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR