
Soğuk algınlığı mı yoksa saman nezlesi mi?
Tahriş olmuş gözler, burun akıntısı ve hapşırıklar çoğu zaman soğuk algınlığı olarak nitelendirilse de aslında saman nezlesinin belirtisi olabilir. Bir uzman ikisini nasıl ayırt edebileceğinizi açıkladı.
Uzmanlar soğuk algınlığı ve saman nezlesinin toplumda sık sık karıştırıldığını söylüyor. Soğuk algınlığına, enfekte bir kişiden diğerine yayılan bir virüs neden oluyor. Saman nezlesi ise bulaşıcı değil ve bazı insanların polenlere karşı gösterdiği alerjik bir reaksiyon olarak biliniyor.
Eczacı Claire Nevinson, “Ağaç polenleri mart sonu ile mayıs ortası arasında en yüksek seviyedeyken, çimen ve yabani ot polen sayıları mayıs ortası ile eylül ortası arasında en yüksek seviyededir.”
“Saman nezleniz varsa, polen sayısı yüksek olduğunda semptomları yaşama olasılığınız yüksektir.” diyor.
BELİRTİLER NE ZAMAN ORTAYA ÇIKIYOR?
Belirtilerinizin zamanlaması ile ilgili kalıpları fark etmek aynı zamanda saman nezlesi olup olmadığını belirlemenize de yardımcı olabilir.
Semptomlar genellikle polen mevsiminde mi ortaya çıkıyor ve dışarı çıktığınızda daha da kötüleşiyor mu? Bu akla saman nezlesini getirse de, virüsler ilkbahar ve yaz aylarında hala ortalıkta olduğundan soğuk algınlığı olasılığı da tamamen göz ardı edilemez.
Nevinson, "Soğuk algınlığı sıcak aylarda da ortaya çıkabilir ve genellikle hapşırma ve öksürmenin yanı sıra boğaz ağrısı, baş ağrısı ve bazen tat ve koku kaybı da görülebilir" diyor.
SEMPTOMLARDA FARKLILIKLAR VAR MI?
Semptomların çoğu benzer olabilir ancak soğuk algınlığı ile saman nezlesi arasında da belirgin farklılıklar vardır.
Nevinson, “Saman nezlesi ateşe neden olmaz.” derken temel semptomların hapşırma, burun akıntısı veya tıkanıklığı, kaşıntılı, kırmızı, sulu gözler veya kaşıntılı boğazı içerdiğini ekliyor.
Öksürük genellikle saman nezlesinden çok soğuk algınlığıyla, ayrıca genel ağrı ve sancılarla, muhtemelen ateş ve boğaz ağrısıyla ilişkilidir.
Hem soğuk algınlığı hem de saman nezlesi burun akıntısına ve hapşırmaya neden olur. Her ikisi de insanların normalden daha yorgun ve bitkin hissetmesine neden olabilir.
Bir diğer önemli gösterge semptomların süresidir. Nevinson, “Soğuk algınlığı genellikle bir ila iki hafta sürer, saman nezlesi ise polen sayısına bağlı olarak haftalar, hatta aylar sürebilir. Polen sayısı ne kadar yüksek olursa semptomların da o kadar kötü olması muhtemeldir.” diyor.
TEDAVİSİ NASIL OLMALI?
Soğuk algınlığının tedavisi yoktur, bu nedenle burada konu kendinizi ne kadar kötü hissettiğinize bağlı olarak semptom yönetimiyle ilgilidir.
Nevinson, “Soğuk algınlığı için dinlenmeli ve bol miktarda sıvı içmelisiniz. Ayrıca soğuk algınlığı semptomlarını hafifleten bir ilaç almayı da düşünebilirsiniz.” diyor.
Saman nezlesi durumunda ise polenleri uzakta tutmaya yardımcı olacak adımların atılması çok önemlidir.
Nevinson, “Polenin girmesini engellemek için burun deliklerinin etrafına bariyer görevi görecek bir krem sürün ve poleni gözlerinizden uzak tutmaya yardımcı olmak için etrafını saran güneş gözlüğü takın” diyor.
Saman nezlesi için tabletlerden burun spreylerine kadar çok çeşitli ürünler mevcut ve hangi ürünlerin sizin için uygun olduğunu öğrenmek için eczacınızla konuşabilirsiniz.
Reçetesiz satılan ilaçlar yardımcı olmuyorsa, bazı kişilerin alerjileri yönetme konusunda daha fazla desteğe ihtiyacı olabileceğinden doktorunuza danışabilirsiniz.
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Bu belirtiye dikkat! Bunamayı yüzde 30 artırıyor
Bilim insanları uzun yıllar bunamayı geciktirecek bir araştırma yaptı. İşitme kaybı olanları yakından ilgilendiriyor. Bu yöntem hem bunamayı hem depresyon riskini azaltıyor. Yapılan yeni ...
Yemeden önce bir kez daha düşünün!
Diyetisyen Demet Güngördü, kalp damar hastalıklarının önlenmesinde sağlıklı beslenmenin rolünü vurguladı. Trans yağlardan uzak durulmalı, sebze, meyve, tam tahıllar ve kurubaklagiller gün...
Sabahları yorgun uyanıyorsanız vücudunuz alarm veriyor olabilir
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, uyku apnesinin her yaş grubunda görülebileceğini ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Sabah dinlenemeden uy...
Yüzme, koşu ya da bisiklet değil: Uzmanlara göre en iyi egzersiz buymuş
Kalp sağlığı üzerine yapılan araştırmalara göre dans etmek koşu, yüzme ve bisiklet gibi geleneksel egzersizlerden daha etkili. Kardiyovasküler hastalıklar üzerine uzmanlaşmış doktorlar, d...
Yaşınız 60'ı geçtiyse dikkat: Bu hastalık sinsice yaklaşıyor
Prostat sağlığı sandığınızdan daha önemli olabilir. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Özer Güzel, 60 yaş üstü erkeklerin büyük bölümünü etkileyen iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanserine ka...
Boyun fıtığı ne zaman ameliyat edilmeli?
Kola ve omuza yayılan ağrılar genellikte boyun fıtığına işaret ediyor. Peki her boyun fıtığı mutlaka ameliyat edilmeli mi? Hepimiz zaman zaman boyun ağrısı çekeriz. Basit ağrı kesicilerle...
Baş ağrısından ilaçsız kurtulun
Ani ve şiddetli baş ağrısında hemen hastaneye başvurulmasını tavsiye eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz “Ancak bu ara sıra yaşadığınız bir sorun ise ağrı kesiciye sarılmadan önce...
Yemekle mutlu oluyorsanız dikkat!
Yeme bağımlılığının fiziksel ve psikolojik etkileri hakkında bilinçli olunması gerektiğine işaret eden Diyetisyen Şevval Işıklı, “Yeme bağımlılığı, tıpkı diğer bağımlılık türlerinde olduğ...
Dünyanın en sağlıklı besini seçildi!
Dünya Sağlık Örgütü dünyanın en sağlıklı besini diyerek duyurdu. 100 gramında yalnızca 21 kalori bulunan bu sebze tere. Pestisit gibi toksik maddelerin yaygın kullanımı, sağlığa zarar ver...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Ünlü oyuncu İrem Helvacıoğlu'ndan bebek müjdesi!
Başarılı oyuncu İrem Helvacıoğlu, geçtiğimiz yıl nikah masasına oturduğu Ural Kaspar ile ilk bebeklerini bekliyor. 3 aylık hamile olduğu iddia edilen oyuncu, annelik heyecanını şimdilik g...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Bu belirtiye dikkat! Bunamayı yüzde 30 artırıyor
Bilim insanları uzun yıllar bunamayı geciktirecek bir araştırma yaptı. İşitme kaybı olanları yakından ilgilendiriyor. Bu yöntem hem bunamayı hem depresyon riskini azaltıyor. Yapılan yeni araştırmada, işitme kaybının erken dönemde tedavi edilmesi bunamanın gelişimini yıllarca geciktirdiğini ortaya koydu.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.