- Numan Kurtulmuş'tan 'yeni anayasa' mesajı
- Erdoğan'ın seçim kutlamasında vurulan lise öğrencisi Kübra yaşamını yitirdi
- Kanada parlamentosunda skandal: Waffen SS üyesi Ukraynalı ayakta alkışlandı
- CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul İl Başkan adayı Özgür Çelik ile görüşecek
- Fatih Erbakan 'yerel seçim' planını açıkladı: 'Şu andaki hazırlığımız...'

Caretta caretta yuvasını kürekle açtı, yavrular öldü: 'Yavruların çıkmasına yardım ettim' savunması
Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir plaj işletmesinde çalışan görevli, sahilde şezlonglar arasında bulunan caretta caretta yuvasını kürekle açarak yavru carettaların ölmesine neden oldu.
Manavgat'ın Sorgun sahilinde plaj işletmesinde çalışan bir görevli, şezlonglar arasında bulunan caretta caretta yuvasını, yavrular çıkarken kürekle açtı. Olayı gören bir turist, Deniz Kaplumbağaları Akdeniz Fokları Kum Zambakları Koruma ve Yaşatma Derneği'ne (DEKAFOK) haber verdi.
Bunun üzerine DEKAFOK gönüllüleri yuvalama alanına gitti. Kürekle yuvanın bozulduğunu gören gönüllüler, Doğa Koruma Milli Parklar yetkilileri ile jandarmayı bilgilendirdi.
Yuvalama alanına gelen Doğa Koruma Milli Parklar yetkilileri yuvanın bozulması nedeniyle içerisinde bulunan yavruların zarar gördüğünü belirleyerek tutanak tuttu.
YUVADAN ÇIKIŞ SÜRESİNCE KESİNLİKLE DOKUNULMAMALI
Caretta deniz kaplumbağalarının yuvalama alanlarını sürekli denetlediklerini belirten DEKAFOK Başkanı Seher Akyol, "Ekiplerimiz sürekli devriye geziyor. Bölgedeki ziyaretçilerimizi, kıyı bandı işletmecilerimizi sürekli bilgilendiriyoruz. Yuva çıtalarını çaktıktan sonra üzerlerine bilgilendirme kartlarımızı yerleştiriyoruz. Gecenin güvenli karanlığında gelen annemizin bıraktığı izlerden bulduğumuz yuvaları işaretliyoruz. Bir yuvalama sahasında 50 ile 120 arasında yumurta olabiliyor. 50 santim derinliğinde 20 santim çapındaki yuvalama sahaları 50 ile 60 gün arasında da kuluçkada kalıp kendi doğal döngülerinde kendi gerçek evleri olan denizlere gitmelidirler. Kesinlikle yuvalara dokunulmamalı. Zaten üzerinde bıraktığımız bilgilendirme kartlarında Almanca, Rusça, İngilizce ve Türkçe olmak üzere hem görsel hem de yazılı olarak, yuvaya dokunma ibaresi mevcut. Yuva bir gün çıkış yapmıyor, anne yumurtayı bıraktıktan 60 gün sonra çıkan yavrular bazen 5 bazen 10 güne kadar doğum devam ediyor" diye konuştu.
9'U ÖLDÜ, 28'İNİN AKIBETİ BELLİ DEĞİL
Bölgede tatil yapan bir turistin DEKAFOK WhatsApp ihbar hattını arayarak bilgi verdiğini anlatan Akyol, “Turist ziyaretçimiz bize telefon açtı ve dedi ki, 'kürekle kazılan bir yuva var acil gelmelisiniz'. Biz sahaya gittiğimizde yuva çıtaları kaldırılmış, yuva açılmış. Doğa Koruma Milli Parklar ve jandarmayı aradık, gerekli işlemlerin başlatılması için haber verdik. Dernek olarak üzerimize düşen görevi yaptık" diye konuştu.
Doğa Koruma Milli Parklar yetkililerinin yuvayı açarak kontrol ettiğini anlatan Akyol, “Orada yavruların erken çıkarıldığını maalesef çok fazla yavrunun öldüğünü gördük. 14 tanesini göbek bağları ile birlikte denize bıraksak da 3 tane göbek bağı olanı muhafaza ediyoruz şu an. 28 tanesinin akıbetini bilmiyoruz, göbek bağlarını maalesef içeriye çekmemişlerdi, 9 tane yumurta da üzeri açılıp parçalandığı için ölüm oldu. Bunun raporunu Doğa Koruma Milli Parklar tuttu" diye konuştu.
YAVRU CARETTALARA 'İYİLİK' OLSUN DİYE AÇMIŞ
Anne carettaların sahile çıkıp yumurtlamasını takip ettiklerini ve tarih ve raporlarını tuttuklarını anlatan Akyol, “Beklediğimiz bir çıkıştı. Söylemiştim işletmeciye, hazırlıklı olun ışıklarınızı kapatın, yarın veya öbür gün çıkış olacak diye. Oraya gittiğimizde gülerek bize yardım ettiklerini söylediler. Hiç güzel değil, elem verici bir durumdu. Kürekle kazılmıştı, inşallah bir daha böyle elem verici bir durumla karşılaşmayız. İnşallah burada bir farkındalık oluşur. İşletmeciye gerekli durumu devletimiz yapacaktır, buna da güveniyoruz. Zannedersem yuvayı kaldırmak daha kolay ve bir şezlong koymanın daha istihdama katkı olacağını düşündüler" diye konuştu.
GERÇEK GÜNDEM
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Deprem bölgelerinde oturanlara uyarı: 'Suyun kokusu ve tadı böyleyse tüketmeyin'
Dokuz Eylül Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yer altı sularına ve olası tehlikelere dikkat çekti.
Kedilerin insanları 'dinlediği' bilimsel olarak kanıtlandı
Bilim insanları, kedilerin onlarla konuştuğumuzu anlayıp anlamadıklarını tespit etmek üzere bir çalışma gerçekleştirdi. Elde edilen sonuçlar, kedilerle 'tatlı' konuştuğumuzda bizi anladık...
Yılın ikinci Güneş tutulması bugün
Bu yıl ikinci kez parçalı Güneş tutulması gerçekleşecek. Tutulma bugün Avrupa, kuzeydoğu Afrika ve Orta Asya'dan görüntülenebilecek. 2022’nin ikinci Güneş tutulması bugün gerçekleşecek. G...
Buzullar için korkutan rapor: Artık çok geç
Bilim insanları, hangi iklim eyleminin yapıldığına bakılmaksızın, Grönland buzulundaki kaybın, deniz seviyesinde minimum 27 santimetrelik bir artışa katkıda bulunacağını keşfetti.
Araştırma: Evli ve üniversite mezunu erkekler daha uzun yaşıyor
1751-2020 yılları arasındaki veriler incelendi. Yapılan bir araştırmada, özellikle evli ve üniversite mezunu erkeklerin, uzun yaşama ihtimalinin yüksek olabileceği sonucuna varıldı.
İşitme kaybı bebeklerde agresifliğe yol açabilir
Koklear implant ameliyatı sonrası oğullarının duymaya başladığını aktaran baba Bilgin, duyup, kendini ifade edebilmesi ile hırçınlığının yok olduğunu, şu an 15 yaşında olan Ege'nin normal...
"Mavi Bayrak"lı plaj sayısı 531'e ulaştı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, merkezi Danimarka'nın başkenti Kopenhag olan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfının (FEE) 2022 Mavi Bayrak ödüllerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Kirlilik kaynaklı hastalıklar 2019'da 9 milyon can aldı
Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti 100 bin kişide yaklaşık 300 kirlilik kaynaklı hastalıklardan ölümle ilk sıralarda yer alırken, Brunei, Katar ve İzlanda 15 ila 23 ile bu konuda en düşük ölü...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Mahsun Kırmızıgül 8 yıl sonra setlere geri dönüyor
Son olarak 'Prestij Meselesi' filmini seyirciyle buluşturan Mahsun Kırmızıgül, yeni bir dizi projesine hazırlanıyor. Son olarak Prestij Meselesi filmiyle seyirci karşısına çıkan Mahsun Kı...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Variste pıhtı riskine dikkat!
Varis sanılanın aksine sadece estetik bir sorun değil önemli bir sağlık problemidir. Çünkü ilerlediğinde damarlarda pıhtı riski oluştuğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ezelsoy, ‘‘Bu nedenle erken dönemde tedavi edilmesi hayati önem taşır’’ dedi.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.