- Tahkim Kurulu Dursun Özbek'e verilen cezaları onadı
- 'Haciz' Kıskacına Hodri Meydan: Tek Tek Açıkladı, 'Bir Kuruş Eksiltmeyeceğiz' Dedi
- Budanan ağaçlar ihtiyaç sahiplerine yakacak oluyor
- İmamoğlu'ndan İktidara 'Hizmet' Göndermesi! 'Milletin Parasını Millete Dağıtmakta Ustayız'
- SMA’lı Çağla için sevinç balonları uçuruldu
Gizemli kilise ayağa kaldırılıyor: 2 bin 600 yıllık sırlar ortaya çıkıyor
Muğla'nın Datça ilçesinde yer alan tarihi Knidos Antik Kenti'nde, 5. ve 7. yüzyıllar arasında kentin sosyal ve dini yaşamına ışık tutan ana kilise restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırılıyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı, kazılardan elde edilen önemli bulguları açıkladı.
Muğla'nın Datça ilçesindeki 2 bin 600 yıllık Knidos Antik Kenti'nin büyük kilisesi sütunlarıyla ayağa kaldırılarak turizme kazandırılıyor.
Antik dönemin en önemli sanat ve ticaret merkezlerinden biri olan, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti konuk eden, asırlara meydan okuyan görkemli yapılarıyla ziyaretçilerini etkileyen Knidos, sütunlu liman caddesi, agorası, iki antik tiyatrosu ve iki limanıyla öne çıkıyor.
Astronomi ve matematik bilimci Eudoksus, doktor Euryphon, ressam Polygnotos ve dünyanın yedi harikasından biri olarak gösterilen İskenderiye Feneri'nin mimarı Sostratos'un yaşamına tanıklık ettiği rivayet edilen Knidos Antik Kenti, Ege ile Akdeniz'in birleştiği yerde özel bir konuma sahip.
Eudoksus'un geliştirdiği ve dönemin büyük buluşu olarak kabul edilen güneş saati ise antik kentteki yerini halen koruyor. Karadan ve denizden ulaşılması cazibesini daha da arttıran antik kentte, uzman ekipler tarafından 12 ay kazı çalışması yürütülüyor.
Knidos Antik Kenti Kazı Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı, antik kentteki kazı çalışmalarının bu yıl Geleceğe Miras Projesi kapsamında yürütüldüğünü söyledi.
Öncelikle kentin ana arterleri ve buna bağlı kamusal ve dini yapıların yavaş yavaş açığa çıkartıldığını belirten Doksanaltı, bu çalışmalarla ilgili hem bilimsel yayınlar yapıldığını hem de bu alanların gelecek kuşaklara aktarılması için konservasyon ve restorasyon işlemlerinin gerçekleştirildiğini kaydetti.
Doksanaltı, kentte bir taraftan kazı ve restorasyon çalışmalarını sürerken diğer taraftan da ziyaretçileri ağırlamaya devam ettiklerini söyledi.
Bulunan mozaikler dikkati çekiyor
Kentin ana kilisesinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini anlatan Doksanaltı, şöyle konuştu:
"Kilisede özellikle milattan sonra 5'nci yüzyıldan 7'nci yüzyıla kadar kentin sosyal ve dini yapısıyla ilgili çok önemli veriler elde ettik. Bunlar arasında özellikle dikkati çeken zemin mozaikleri. Özellikle cennet tasviri olarak da değerlendirebileceğimiz vahşi ve evcil hayvanlar, bitkisel bezemeler gibi çok miktarda figürlü sahneler açığa çıkartıldı.
Özellikle bu sahneler arasında panter, aslan ve dağ keçisi motifleri öne çıkıyor. Yaptığımız araştırmalara göre, buradaki mozaik ustalarının kendi dönemlerinin saray üslubunu da sürdüren başarılı ustalar olduğunu ifade edebiliriz. Kilisenin düşmüş olan sütunları, oturma sıraları da ayağa kaldırılıyor. Böylece kentte ziyaret edilecek yeni bir gezi destinasyonu da oluşturulmuş oldu."
Yeni duvar yazıları bulundu
Prof. Dr. Doksanaltı, Knidos'ta daha önce açığa çıkarılan Arapça duvar yazılarına ek olarak çok sayıda yeni duvar yazısının daha bulunduğunu bildirdi.
Bunların özellikle İslam fetihleriyle alakalı önemli veriler sağlayacağını dile getiren Doksanaltı, Knidos'un sürprizlerle dolu olduğunu ve kazılarda yeni kitabelere rastlamayı ümit ettiklerini belirtti.
Kentin ada ve parsellerini birbirinden ayıran teraslarla ilgili çalışma yaptıklarını da belirten Doksanaltı, "Bu çalışmayla kentin teras duvarları açığa çıkartılırken aynı zamanda şehircilik anlayışı, antik dönemden günümüze nasıl ulaştığıyla ilgili önemli veriler de elde edilmiş oldu" dedi.
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Ankaralı Turgut son yolculuğuna uğurlandı
Akciğer kanseri nedeniyle 61 yaşında hayatını kaybeden Ankaralı Turgut olarak bilinen Turgut Karataş'ın cenazesi toprağa verildi. Tedavi gördüğü Etlik Şehir Hastanesi'nde dün hayatını kay...
'Kod adı: Belmoş… Ailemizin hiç büyümeyen çocuğu'
Yönetmen ve senarist Gani Müjde, oyuncu eşi Belma Canciğer'in yeni yaşını sosyal medya hesabından paylaştığı nostaljik bir fotoğrafla kutladı. "Kod adı: Belmoş… Ailemizin hiç büyümeyen ço...
Sinem Kobal'dan eşi Kenan İmirzalıoğlu'na övgü dolu sözler
Ünlü oyuncu, ailesinin desteğiyle rahat çalıştığını belirtirken, eşi Kenan İmirzalıoğlu'nun babalıkta çok becerikli olduğunu itiraf etti. "Aile olmak çok kıymetli" diyen Kobal, "Evliliğim...
Jülide Kural, Kadir İnanır'ın son durumunu açıkladı
Beynine pıhtı attığı 24 Mart'tan beri çeşitli hastanelerde tedavi gören ve kısa bir süre önce evine dönen usta oyuncu Kadir İnanır'ın son durumunu 23 yıllık hayat arkadaşı Jülide Kural aç...
Dünya Göbeklitepe'yi konuşuyor: Rekor ziyaretçi
Tarihin sıfır noktası olarak bilinen Göbeklitepe, Roma Kolezyum'da ziyaretçi rekoru kırdı. "Göbeklitepe: Kutsal Bir Mekanın Gizemi" sergisinin 24 Ekim'den bu yana 1,2 milyondan fazla ziya...
Ulusoy'dan 3.5 milyon TL iddialarına net
Oyuncu Çağatay Ulusoy yeni projesinde bölüm başı 3,5 milyon TL alacağı yönündeki iddialara ilk kez yanıt verdi. 'Adını Feriha Koydum', 'Medcezir', 'Delibal', 'İçerde', 'Hakan: Muhafız', '...
Salih Güney'in jigolo isyanı
Yeşilçam'ın usta oyuncusu Salih Güney, doğum tarihini yanlış yazan ve kendisinden "jigolo" diye bahseden Türk Vikipedi'ye tepki gösterdi. Geçen gün Nişantaşı'nda görüntülenen Salih Güney,...
Ru Ceylan: İz bırakanların peşinde
Sanatçı Ru Ceylan, bundan tam 10 yıl önce Türkiye’de örneğine az rastlanan bir sergi fikri hayata geçirdi. Betimlemeli bir sergi olma özelliğiyle dikkat çeken serginin ismi “Konuşan Resim...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Şakir Paşa Ailesi ilk bölümden ortalığı yıktı
NOW TV ekranlarında sezonun en iddialı yapımlarından biri önceki akşam başladı. Vahide Perçin, Fırat Tanış, Devrim Yakut, Cem Yiğit Üzümoğlu gibi birbirinden ünlü isimlerin rol aldığı ' '...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Kalp sağlığın sessiz tehlikesi: Demir eksikliği
Kalp yetmezliği hastaları için yeni bir umut! Uzmanlar, demir eksikliğinin kalp yetmezliğinde ölüm riskini artırdığını ve tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye'de 1,5 milyon kalp yetmezliği hastasının olduğu düşünüldüğünde, bu durumun önemi daha da artıyor.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.