Danimarka'ya kaçırılmıştı: 60 yıl sonra Türkiye'ye iade edildi
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yoğun diplomatik ve bilimsel çalışmaları sonucu, Burdur Boubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus heykel başı, Danimarka'nın NY Carlsberg Glyptotek Müzesi tarafından Türkiye'ye iade ediliyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 60 yıl aradan sonra ait olduğu topraklara dönen Septimius Severus heykel başı eser, Anadolu'nun kadim kültürel mirasının korunmasında önemli bir başarı olarak öne çıkıyor.
Burdur'da yer alan Boubon Antik Kenti, Roma İmparatorluğu döneminin görkemli yapılarından izler taşıyan önemli bir merkez olarak biliniyor.
Milattan sonra 193-211 yılları arasında hüküm süren Roma İmparatoru Septimius Severus'a ait bronz heykel başı, 1960'lı yıllarda Boubon Antik Kenti'nde gerçekleştirilen yasa dışı kazılar sırasında yurt dışına çıkarıldı.
1970'de sanat simsarı Robert Hecht Jr. tarafından Danimarka'daki Glyptotek Müzesi'ne satılan eser, 1979'da müzede bulunan gövdesiyle birleştirildi.
Türk bilim insanı Prof. Dr. Jale İnan'ın 1970'li yıllarda yaptığı araştırmalar ve yayımladığı bilimsel çalışmalar, eserin kökeninin belirlenmesinde ve iadesinde temel bir kaynak oluşturdu.
Heykel başı, Roma sanatının detaylara verdiği önemi ve dönemin liderlik sembollerini yansıtan nadir eserlerden biri olarak kabul ediliyor.
ABD'den daha önce getirilen eserler
Burdur Boubon Antik Kenti'nden kaçırılan eserlerin yalnızca Avrupa değil, ABD'ye gönderildiği de biliniyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Manhattan Bölge Savcılığı ile yaptığı işbirliğiyle, geçen yıllarda Boubon kökenli Lucius Verus, Septimius Severus, Genç İmparator ve Giyimli Kadın heykellerinin yanı sıra İmparator Caracalla'ya atfedilen iki büst ve dönemin önemli şahsiyetlerine ait beş baş ile bir bronz kadın büstünün ABD'den Türkiye'ye iadesini sağlamıştı.
Danimarka'dan gelen son iade, Boubon Antik Kenti'nin kültürel zenginliklerinin bütünlüğünü sağlama adına bir başka önemli adım olarak değerlendiriliyor.
Diplomatik ve etik çözümler
Septimius Severus heykel başının iade süreci, Kopenhag Türkiye Büyükelçiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sunduğu belgeler ve bilimsel kanıtlar doğrultusunda, Glyptotek Müzesi'nin etik değerlere dayalı kararıyla sonuçlandı.
Müze Müdürü Gertrud Hvidberg-Hansen, "Kaçak kazılarla elde edilen bu eserin ait olduğu topraklara dönmesi, müzecilik ilkeleri ve etik değerler açısından önemli bir adımdır" ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Boubon kökenli eserlerle Pisidia Bölgesi'ne ait düver pişmiş toprak levhalarının iadesine de karar verildi. 1960'lı yıllarda yapılan kaçak kazılarla yurt dışına çıkarılan bu levhaların, bölgenin kültürel mirası açısından kritik bir öneme sahip olduğu biliniyor.
Boubon'un zenginlikleri yeniden gün yüzünde
Boubon Antik Kenti'nden yaklaşık 60 yıl önce kaçırılan Septimius Severus heykel başı, kısa süre içinde Türkiye'de sergilenmeye başlanacak.
2024 yılı içerisinde Türkiye'ye iadesi sağlanan eser sayısı bu heykel başı ile birlikte 94'e ulaşırken, 2018-2024 yılları arasında toplam 7 bin 898 eser ve 2002-2024 yılları arasında ise toplam 12 bin 213 eser yurt dışından ülkeye kazandırıldı.
Sözcü
Yorum Ekle
Diğer Haberler
Şoray Uzun'un isyanı: 700 liralık geçişe 8 bin 300 lira ödeyeceğim
Oyuncu Şoray Uzun sosyal medya hesabından HGS konusunda yaşadığı sorunu paylaştı. Uzun, "700 liralık geçişe 8 bin 300 lira ödeyeceğim. Burada bir adaletsizlik var. Hakkımı helal etmiyorum...
Dünyaca ünlü ressam Goldie'nin 'Maori' tablosu rekor fiyata satıldı!
Yeni Zelandalı ressam Goldie'nin Maori liderini resmettiği tablo 2,2 milyon dolardan alıcı buldu. Portrenin, Goldie'nin en yüksek fiyattan alıcı bulan eseri olduğu belirtildi. Yeni Zeland...
Yakın zamana kadar cezaeviydi... Mahmudiye Kışlası kültür merkezi oluyor
Edirne'de 2'nci Mahmut döneminde yaptırılan Mahmudiye Kışlası kültür merkezi haline getirilecek. Kışla vasfının ardından uzun yıllar cezaevi olarak kullanılan yapının Adalet Bakanlığı'nda...
Squid Game'in 2. sezonundan ilk resmi fragman geldi!
Netflix'in fenomen dizisi Squid Game'in 2. sezonundan ilk resmi tam fragman paylaşıldı. Gi-hun karakteri, ölümcül oyunun perde arkasındaki asıl güçleri ortaya çıkarmak için geri dönüyor. ...
1600 Yıllık Tarihi Eser Ankara’da Yakalandı
Geç Roma dönemine ait, yaklaşık bin 600 yıllık olan ve üzerinde Grekçe Roma Ordusunda görevli Diodoros isminde Optio (Hemen her görevi üstlenmiş ve bundan dolayı çok çeşitli görevleri yer...
Cem Yılmaz'dan izleyicisine jest
Komedyen Cem Yılmaz olumsuz hava koşulları nedeniyle gösterisine aldığı biletini ertelettirmek isteyen izleyicisine jest yaptı. Komedyen Cem Yılmaz'ın stand-up gösterisini izlemek için bi...
İki kez aday gösterilen Haluk Bilginer kırmızı halıda boy gösterdi
New York'ta düzenlenen Uluslararası Emmy Ödülleri'nde kazananlar belli oldu. Usta oyuncu Haluk Bilginer, ikinci kez Emmy Ödülleri'ne aday gösterilmişti. Bilginer, bu yıl 52'ncisi düzenlen...
Tarihin kapıları aralanıyor: 30 mezar gün yüzüne çıkarıldı
Konya'daki Listra Antik Kenti'nde yapılan kazılarda tarihi bir kilisenin üçte birlik bölümü ve çevresinde 30 mezar gün yüzüne çıkarıldı. Bölgenin Hristiyanlık tarihi açısından büyük önem ...
SOSYAL MEDYA
MAGAZİN
Esra Dermancıoğlu: Kızımı ve ilk seviştiğim adamı unutmak istemem
Oyuncu Esra Dermancıoğlu konuk olduğu bir programda "Neyi unutmak istemezdin?" sorusuna yanıt verdi. 'Fatmagül'ün Suçu Ne?' dizisinde canlandırdığı 'Mukaddes yenge' rolü ile hafızalara ka...
TEKNOLOJİ
EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ
Sağlığa en faydalı yoğurt buymuş...
Son yıllarda sağlıklı yaşam trendlerinin artmasıyla birlikte beslenme alışkanlıkları da değişiyor. Özellikle yoğurt, probiyotik özellikleri ile sindirim sistemine faydalı olduğu bilinen bir besin. Ancak hangi yoğurdun daha sağlıklı olduğu konusunda kafa karışıklığı yaşanabiliyor. Son yapılan araştırmalar, sağlığa en faydalı yoğurdu ortaya çıkardı.
Yorumlar
Bu haberde yorum bulunmamaktadir.