Yukarı
415582

'Çeşme'de çevre felaketi' iddiasına İZSU'dan açıklama!

20 Kasım 2024 12:16

İZSU'nun Çeşme'deki arıtma tesisindeki çökme nedeniyle yaklaşık 3,8 milyon metreküp atık suyun arıtılmadan Alaçatı ve Delikliköy arasından denize döküldüğü iddia edildi. Olaya ilişkin İZSU kaynaklarından açıklama yapıldı.

Evrensel'den Ramis Sağlam'ın haberinde İzmir'in Çeşme ilçesindeki, günlük 22 bin metreküp atık suyu arıtma kapasitesine sahip, Alaçatı Atıksu Arıtma Tesisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmişti. Tesiste Haziran ayı başından itibaren yaşanan peşi sıra teknik arızalar ve çökme nedeniyle tesisin duvarlarında ciddi yıkılmalar meydana geldiği iddia edildi. Başlatılan onarım çalışmalarının, uzun sürmesi nedeniyle yaz sezonu boyunca tesis tam kapasiteyle çalışmadığı için atık sular doğrudan denize boşaltıldığı haberde yer aldı. 

Olayın ardından İZSU'dan kapsamlı bir açıklama yapıldı. 

İZSU’DAN  AÇIKLAMA: 

İZSU’dan konuyla ilgili yapılan kapsamlı açıklamada şöyle şu ifadelere yer verildi:

“İlimiz Çeşme İlçesi, Alaçatı Mahallesi Bedir Mevkii adresinde bulunan 21.900m³/gün ortalama evsel nitelikli atıksu debisini arıtacak şekilde dizayn edilmiş olan Çeşme İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi haftanın 7 günü 24 Saat kesintisiz olarak hizmet vermekte olup, atıksular Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliğine uygun olarak arıtılarak 1380 m. uzunluğundaki deşarj hattı ve çift kollu difüzör yapısı ile 24 m. derinliğe deşarj edilmektedir. 11.04.2022 tarih 228802956.0.1 sayılı Çevre İzni Belgesi mevcut olan tesisimizde arıtılan suyun analizleri, günlük olarak İdaremizce, ayda 2 kez de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetimine esas teşkil eden akredite kurum laboratuvarları tarafından aksatılmadan yapılmaktadır.

MONTAJ İŞLEMİ OCAK AYINDA BAŞLADI

Çeşme Atıksu Arıtma Tesisinde T108-1 kodlu proses havuzun 50 metre uzunluğunda, 8,1 metre yüksekliğindeki P4-P2 betonarme perde duvarı 07/11/2023 tarihinde havuz içerisine yan yatarak proses havuzunu kullanılamaz hale getirmiştir. İdaremiz acilen havuzun temizlik çalışmalarına başlamış 2024 Ocak ayında havuzdaki yıkılan perde duvar dışarıya çıkarılmış ve bahse konu proses havuzunun güçlendirme projesi, yıkılan duvar imalatı ile birlikte mekanik ekipman temini montajı işlemleri başlamıştır. 

YÜZDE 100 KAPASİTEDE ÇALIŞILDI

Bu çalışmalar devam ederken arıtma tesisinin diğer tüm üniteleri %100 kapasitede çalışarak ortalama 19.000-20.000 m3/gün atıksu arıtımı gerçekleştirmiştir. Söz konusu onarım faaliyeti tüm mekanik ekipmanları yenilenerek yaz döneminde tamamlanmış ve devreye alınmıştır.

BAKANLIĞIN VERİ TABANINA AKTARILDI

Çeşme Atıksu Arıtma Tesisi 2024 yılı yaz ayları içerisinde (haziran-temmuz-ağustos-eylül) iç izlemeye esas olarak alınan ve akredite laboratuvarda yapılan analiz sonuçlarında, arıtılan atıksuların Kentsel Atıksu Arıtma Yönetmeliği standartlarını sağladığı görülmektedir. Çeşme Atıksu Arıtma Tesisi'nde Sürekli Atıksu İzleme Tebliği kapsamında, Sürekli Atıksu İzleme Sistem Kabini (SAİS) kurulu olup, arıtılan atıksular sürekli ve otomatik olarak da analizleri yapılarak sonuçları periyodik ve gerçek zamanlı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veri tabanına da aktarılmaktadır.

DEĞERLERİN ÇOK ALTINDA

Ayrıca tesisin deşarj hattının geçtiği bölgede bulunan koylardan, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yüzme suyu kalitesi izlenmesi hususunda plajlardan alınan numune sonuçlarına göre Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği’ndeki değerlerin çok altında olduğu görülmektedir. Bahse konu değerler Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün “Yüzme Suyu Takip Sistemi” üzerinden takip edilebilir. Çeşme Atıksu Arıtma Tesisi deşarj noktasına en yakın olan “Mavi Bayrak kodu TR35080220 olan Piyade KOYU” ndan alınan numune sonuçlarına bakıldığında 2010 yılından günümüze kadar Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği’ndeki parametrelerin oldukça altında kaldığı görülmektedir.

ÇALIŞMALAR KESİNTİSİZ VE DÜZENLİ OLARAK SÜRÜYOR

Diğer şikayete konu olan bölgede İdaremize devredilerek İşletmeler 3. Bölge Dairesi Başkanlığı Yarımada Tesisleri Şube Müdürlüğü'ne bağlı olarak işletilen TOKİ Atıksu Arıtma Tesisi, Reisdere TOKİ konutları ile Reisdere Köy yerleşiminde oluşan evsel atıksuların arıtımını sağlayan 1500 m3/gün kapasiteli olup, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve ilgili mevzuata uygun olarak en iyi şekilde işletilmesi için mekanik ve elektrik ekipmanları yenilenmiş olup gerekli bakım ve onarım çalışmaları kesintisiz ve düzenli olarak yapılmaktadır.

TOKİ Atıksu Arıtma Tesisi ardışık kesikli aktif çamur prosesi şartlarında işletilmektedir. Ayrıca tesiste arıtılmış tüm atıksular 27/05/2022 yılından devreye alınan TOKİ Geri Kazanım Ünitesi ile filtre edilerek “Atıksu Arıtma Tesisleri Teknik usuller Tebliğinde yer alan tablo E.7.1. Sulamada geri kullanılacak arıtılmış atıksuların sınıflandırılması sınıf B ” tablosuna göre yeşil alan sulama suyu standartlarını sağlamaktadır.

GÜNLÜK OLARAK ANALİZLERİ YAPILIYOR

TOKİ Atıksu Arıtma Tesisi ile Geri Kazanım ünitesi 7/24 kesintisiz olarak hizmet vermekle birlikte suluma suyu kalitesinde arıtılmış atıksuları denizden 1860 m. mesafe ile Durmuş Deresine deşarj edilmektedir.

İdaremizce işletilmekte olan tüm diğer tesislerde olduğu gibi TOKİ Atıksu Arıtma Tesislerinin arıtılan atıksularının analizleri günlük olarak Çeşme Atıksu Arıtma Tesisi laboratuvarında ve iç izlemeye esas olarak alınarak akredite laboratuvarda yapılmaktadır. Tesisler işletmeye alındığı tarihten itibaren yapılan tüm analiz sonuçları,  Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliğinde belirtilen çıkış suyu standartlarını sağlamaktadır”



Yorumlar

Bu haberde yorum bulunmamaktadir.

Yorum Ekle


Diğer Haberler

Torbalı Belediyesi gelecek nesiller için dönüştürecek

Torbalı Belediye Başkanı Övünç Demir, çevre dostu bir projeyi daha hayata geçirdi. Gelecek nesillere daha yaşanabilir Torbalı bırakmak amacıyla yola çıkan Başkan Demir, Avrupa Atık Azalt...

Çocuk kayıplarını neden unutturmaya çalışıyorsunuz?

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Kadın Kolları Başkanlığı, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü sebebiyle basın açıklaması yaptı. CHP İzmir il başkanlığında il kadın kolları başkanı Zahide K...


Fidanlar çocuklar için dikildi..

Balçova Belediyesi, Dünya Çocuk Hakları Günü’nde ilçede doğan bebekleri temsilen oluşturulacak “Hoş geldin Bebek” Ormanı için fidan dikim etkinliği gerçekleştirdi. Etkinliğe katılan ailel...

Karşıyakalı kadınlar temel savunma taktiklerini öğrendi

Karşıyaka Belediyesi ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ kapsamında kadınlar için aikido etkinliği düzenledi. Muharrem Candaş Spor Salonu’nda gerçekleşen et...


Kardeş Kent Hamm’dan Seferihisar Belediyesi’ne ziyaret

Seferihisar Belediyesi, 2010 yılından beri dostluk bağlarını kuvvetlendirdiği ve Seferihisar ile iş birliği protokolü olan Almanya’nın Hamm kentinden gelen misafirlerini ağırladı.

Çocuk Meclisi’nin komisyon toplantıları başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan İzmir Çocuk Meclisi, komisyon toplantılarına başladı. Kendilerini doğrudan ya da dolaylı yoldan etkileyen hizmetler üretilirken fikirle...


Bayındırlı Öğrenciler Belediye Başkanı Davut Sakarsu'yu Ziyaret Etti

Bayındır'da 2023 ERASMUS + Mesleki Eğitim Projesi kapsamında Almanya'ya gidecek olan   Bayındır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri; Bayındır Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Yardımc...

Başkan Denizli: “Doğal gaz için çalışmalarımız hızla devam ediyor”

“Şu anda Çeşme’mizin Musalla Mahallesi’ndeyiz. Doğal gaz için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Çeşme’ye doğal gazı getiren ilk kadın belediye başkanı olacağımın sözünü vermiştim. ...


SOSYAL MEDYA


MAGAZİN

Kraliçeydi başkan oldu

Ortaokul yıllarında futbola başlayan Nevide Çiçek (23) güzellik kraliçesi seçilip dizi-film oyunculuğu yapmasına rağmen bu tutkusundan vazgeçmedi. Yeni sezonda 1207 Antalyaspor Kadın Futb...

TEKNOLOJİ

EDİTÖR'ÜN SEÇTİKLERİ

Temiz hava almanın bir faydası daha ortaya çıktı

Temiz hava almanın faydaları hakkında birçok şey duymuşsunuzdur, ancak yeni bir araştırma bu durumun bilimsel bir boyutunu ortaya koyuyor: İnsan vücudu, bazı vitamin ve mineralleri doğrudan havadan absorbe edebiliyor. Uzmanlar, bu besinlere "aeronutrientler" adını veriyor.

ÇOK YORUMLANANLAR

ÇOK OKUNANLAR